Az nVidiáé lett az ARM

Az nVidiáé lett az ARM

2020. szeptember 14. 20:18, Hétfő
A társaság megerősítette a felvásárlásról szóló híreket.

Az nVidia bejelentette, hogy egy 40 milliárd dolláros üzlet keretében megszerezte az ARM Limited céget a SoftBank csoporttól. Eldőlt, hogy a chiptervező társaság székhelye Nagy-Britanniában, Cambridge városában marad és a dolgok internete részlege nem része a felvásárlásnak. A hivatalos adatok alapján az nVidia 12 milliárd dollárt készpénzben, míg 21,5 milliárd dollárt saját részvényekben fizet ki a SoftBanknak, emellett 1,5 milliárd dollár saját tőkét oszt szét az ARM munkatársai között.

Jensen Huang, az nVidia alapítója és vezérigazgatója közölte, hogy Simon Segars és a csapata az ARM-nél egy kivételes vállalatot építettek fel, amely szinte a világ összes technológiai piacához hozzájárul. Ráadásul az ARM üzleti modellje briliáns, ezért a nyitott licencmodellt és az ügyfélsemlegességet megtartják, s világszerte minden ágazatban ki fogják szolgálni az ügyfeleket. A vállalat megtartja mind az ARM nevét, mind az erős márkaidentitását.

A menedzser hozzátette, hogy azáltal, hogy egyesítik a mesterséges intelligencia képességeiket az ARM processzorainak hatalmas ökorendszerével, továbbfejleszthetik a számítástechnikát a felhőkörnyezetben, az okostelefonokban, a PC-kben, az önállóan közlekedő autókban, a robotikában és a dolgok internetében. Miután ők nem terveznek processzorokat, ezért a két cég kiválóan kiegészíti egymást. A tranzakció várhatóan 18 hónapon belül zárulhat le, addig tart ugyanis megszerezni a brit, a kínai, az amerikai egyesült államokbeli és az európai uniós illetékes piacfelügyeletek engedélyét.

A részvénypiacok jól fogadták a lépést, az ázsiai régióban az egyik legnagyobb árfolyamemelkedést a japán Softbank részvénye érte el ma, 10 százalék felettit. Júliusban szivárgott ki, hogy a Softbank japán technológiai befektetőtársaság megválhat az ARM Holdings brit chiptervező vállalattól és részleges vagy teljes értékesítés egyaránt szóba kerülhet. Majd utána kiderült, hogy az nVidia érdeklődik a vállalkozás iránt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások