2030-ra klímasemleges lenne a Google

2030-ra klímasemleges lenne a Google

2020. szeptember 15. 22:54, Kedd
A társaság bemutatta az új klímavédelmi tervét.

Sundar Pichai, a Google és az Alphabet vezérigazgatója blogbejegyzésében rendkívül ambíciózus klímavédelmi tervet jelentett be. A menedzser mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a saját adataik alapján kompenzálták a két cég alapítása óta kibocsátott teljes szén-dioxid-mennyiséget. Mindez azt jelenti, hogy a Google 1998-as megalapítása óta keletkezett teljes történeti szén-dioxid-lábnyoma nulla és nagyon boldogok azért, hogy ezt az első jelentős vállalatként érték el.

Pichai emellett jelezte azt is, hogy a távlati céljuk az, hogy 2030-tól már kizárólag megújuló energiaforrásokból származó áramot használjanak. A Google 2017 óta egészíti ki megújuló forrásokból származó energiával az áramfogyasztását. Miként a többi nagy felhőszolgáltatónál - például az Amazonnál és a Microsoftnál is - ez többek között megújuló energiatanúsítványok (REC) megvásárlásával valósul meg - erről a Wired még tavaly decemberben számolt be.

A megújuló energiatanúsítványok megvétele ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az óriáscég megújuló energiák segítségével üzemeltet számítógép-központokat, hanem csupán azt, hogy ökoáramot vásárol valahol a világban. Ráadásul a Google mellett az Amazon és a Microsoft is együtt dolgozik olaj- és gáztársaságokkal. A Google csak májusban közölte, hogy a jövőben lemond erről a dologról.

A vezérigazgató kiemelte, hogy 2030-ig a teljes üzletüket szén-dioxid-mentes energiával akarják működtetni, ide értve a Gmailen keresztül elküldött összes e-mailt, az összes keresést, YouTube-videókat és a Google Térképekkel tervezett összes útvonalat. A menedzser az elképzelést az eddigi legnagyobb vállalkozásuknak nevezte, mert az átállás egyszerre praktikus és műszaki szempontból rendkívül összetett dolog. A tervek között van a szél- és a napenergia felhasználása, az akkumulátoros áramtárolás erősítése, s a gépi tanulás segítségével az áramfogyasztás jobb előrejelzése és szabályozása.

A Google létesítményeiben egyébként már szoftver felügyeli a károsanyag-kibocsátást, s a központok már lehetőleg szén-dioxid-semlegesen működnek. Érdekesség, hogy júliusban az Apple is önként vállalta, hogy 2030-ra klímasemleges lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban