A Facebook is klímasemleges lenne 2030-ig

A Facebook is klímasemleges lenne 2030-ig

2020. szeptember 18. 10:40, Péntek
A társaság ezzel a lépéssel más óriáscégek példáját követi.

Az Apple és a Google után a közösségi konszern szintén bejelentette, hogy 2030-ig teljes mértékben klímasemleges akar lenni. A távlati cél az, hogy a megadott dátumig ne csupán a Facebook rendszerei legyenek klímasemlegesek, hanem az összes beszállító, a munkatársak és az üzleti utak is.

A vállalat jelezte azt, hogy a jövőben egyelőre az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban egy olyan különleges terület áll majd a felhasználók rendelkezésére, ahol a klímaváltozással kapcsolatban juthatnak megbízható információkhoz. Azokat többek között a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD), a Potsdami Klímakövetkezményeket Kutató Intézet (PIK), az Alfred Wegener Intézet Helmholtz Sarkvidéki és Tengerkutatási Központ (AWI), valamint az Egyesült Nemzetek Szervezetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) szállít majd.

A Facebook hangsúlyozta, hogy az ambíciózus célkitűzést elsősorban megújuló energiák használatával és jelentős megtakarításokkal akarja elérni. A társaság többek között abból indult ki, hogy a koronavírus-járvány tapasztalatai alapján az üzleti utak jelentős részét a jövőben ki lehet majd váltani videokonferencia-beszélgetésekkel. A fennmaradó szén-dioxid-mennyiséget pedig különböző technológiák segítségével lehet eltüntetni. A Facebook az év végéig a saját tevékenysége tekintetében klímasemleges akar lenni, ezért például a dániai szerverközpontját szélenergiával működteti, miközben ezzel párhuzamosan a szerverek hőjét arra használják fel, hogy Odense városában akár 6900 háztartás számára biztosítsák a fűtést.

Az IT-szektor szén-dioxid-kibocsátása nem véletlenül lett ennyire felkapott téma az elmúlt hónapokban. Tudósok ugyanis úgy becsülték, hogy csak az internet szén-dioxid-lábnyoma tavaly sokkal nagyobb volt, mint a légi közlekedés hasonló értéke.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások