AOL mikroböngésző Nokia telefonokba

AOL mikroböngésző Nokia telefonokba

2001. január 19. 18:19, Péntek
[CNet] Az America OnLine szövetséget kötött a Nokiával, amelynek keretében a társaság a jólismert Netscape névvel ellátott mikroböngészőt fejleszt ki a Nokia mobiltelefonos felhasználási céljaira.

Az AOL egyértelmű célja a lépéssel az, hogy az eddiginél sokkal aggresszívebben betörjön a vezetéknélküli internet szegmensébe. A Vancouver-i Dulles online óriás, amely mostmár az AOL Time Warner leányvállalata, közölte, hogy széleskörű együttműködési megállapodást írt alá a finn mobilgyártóval, amely értelmében a Nokiával közösen fognak kifejleszteni egy Netscape névvel ellátott Nokia WAP (Wireless Application Protocol-Vezetéknélküli Alkalmazásprotokoll) mikroböngészőt. A meglehetősen komplex megállapodás anyagi részleteit a cégek nem hozták nyilvánosságra.

A vezetéknéküli internetes eszközök az elemzők számításaival szöges ellentétben korántsem terjednek olyan rohamos ütemben, mint ahogy arra a legtöbben számítottak. Ennek legfőbb okát abban látják a szakemberek, hogy az eszközök korántsem azt a színvonalat nyújtják, mint amire a vásárlók számítottak.

Erre a legjobb példák a mobilba épített internetböngészők. Az internetezésre alkalmas mobiltelefonok sok százezer forintos árukért majdhogynem semmit sem nyújtanak, állítják a felhasználóik. Vásárlás előtt mindenki arra számított, hogy ezek az eszközök a PC-khez hasonlóan megjelenítik majd a weboldalakat, és esetleg csak a képméret lesz kisebb.

A valóság azonban az, hogy ezek az eszközök csak a szöveget jelenítik meg, és azt is lassan, áttekinthetetlenül, egyszóval használhatatlanul. A problémák két okból adódnak az egyik a kisméretű, fekete-fehér, rossz minőségű kijelző, a másik pedig az adatátvitel rendkívüli lassúsága. E két tényező tulajdonképpen meggátolja a vezetéknélküli eszközök előretörését.

Szintén vita tárgya a WAP, amely a legtöbb felhasználó szerint nem igazán használható. A probléma itt is a kis kijelzővel, valamint az alacsony átviteli sebességgel van. Az AOL Time Warner nem másra vállalkozott, minthogy Netscape mikroböngészőjével megtöri a jeget. Habár a böngésző a primitív kijelzőkön nem tud segíteni, és a letöltés sem lesz tőle gyorsabb, az összhatáson mégis sokat javíthat, amennyiben jól sikerül.

A mostani AOL - Nokia megállapodás az első lépés abból a tervből, hogy az AOL Netscape mikroböngészője meghódítsa a mobil eszközök világát. A megállapodás ezenkívül az AOL hosszútávú terveinek is részét képezi, miszerint a társaság a "hagyományos" PC-n kívül a drótnélküli kommunikációs eszközök piacán is megvesse a lábát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások