Mesterséges intelligencia segítségével készítettek sört

Mesterséges intelligencia segítségével készítettek sört

2020. november 2. 20:57, Hétfő
A svájci kutatók által főzött ital receptjét a technológia szállította.

A Luzerni Főiskola (HSLU) tudósai a Jaywalker Digital és az MNBrew Sörfőzde munkatársaival közösen elkészítették a világ első sörét, amelynél a főzési folyamat a mesterséges intelligencia közreműködésén alapult. Az ital a Deeper nevet kapta.

A szakemberek a munkát 157 663 sörrecept összegyűjtésével kezdték, majd azok közül nagyon sokat töröltek a listáról, többnyire azért, mert bizonyos összetevőik nagyon ritkák. Marc Bravin, a HSLU egyik kutatója közölte, hogy e lépés után maradt 67 345 recept, amelyek segítségével az általuk megalkotott Brauer AI nevű mesterséges intelligenciát képezték.

A citrus ízesítésű ital elkészítéséhez a technológia átkutatta a megmaradt recepteket és igyekezett maximálisan figyelembe venni az emberek kívánságait. Elsődleges szempont volt a sör fajtája. A szoftvernek meg kellett tanulnia, hogy milyen maláta és komló illik jól egymáshoz, hogy az új sör kellően finom legyen. A mesterséges intelligencia felismerte azokat a mintákat, amelyek a receptekben ismétlődtek és azokból le tudta vezetni a különböző malátafajtákat és felhasználási arányait.

Bravin hangsúlyozta, hogy a technológia komoly segítséget jelenthet a sörfőzdék számára a hatalmas mennyiségű receptek átkutatására, hiszen azok nehezen áttekinthetők. A mesterséges intelligencia viszont ezt a folyamatot rövid idő alatt képes elvégezni. A Brauer AI jelenleg 315 maláta- és 1648 komlófajtát tud felhasználni és a segítségével készített új receptek átlagosan négy maláta- és három komlófajtát tartalmaznak.

Listázás a fórumban