A Chrome eladására kényszerülhet a Google

A Chrome eladására kényszerülhet a Google

2020. október 14. 15:02, Szerda
Az egyelőre nagyon szürreálisnak tűnő lépés könnyen bekövetkezhet.

A Politico amerikai magazin szellőztette meg azokat az információkat, amelyek három olyan személytől származtak, akik részt vesznek a Google ellen az Amerikai Egyesült Államokban júniusban elindított kartellvizsgálatban. Az utóbbit az váltotta ki, hogy az Android operációs rendszer és a Chrome böngésző is a cég keresőjéhez terelik a forgalmat, így a többi szereplőnek esélye sincs az érintett piacon. Az amerikai hatóságok a webes konszern vetélytársaival egyeztetve keresik az optimális megoldást. Amennyiben bekövetkeznek a prognosztizált dolgok, akkor nagyon nehéz időszak vár az Alphabet leányvállalatára.

A három bennfentes közölte, hogy az egyik felmerült javaslat alapján az amerikai igazságügyi minisztérium és számos más állami szereplő úgy akarja korlátozni a Google hatalmát az internetes keresésben és a hirdetési piacon, hogy kényszerítik a társaságot a Chrome böngésző és a reklámüzletága bizonyos részeinek az értékesítésére.

A Chrome piaci részesedése jelenleg 70 százalék, míg a Chromium platform jelenti az alapját a Brave, a Microsoft Edge, az Opera és a Vivaldi böngészőknek, az olyan projekteknek, mint a Node.js; az Epic Games Launcher, a Spotify és a Steam klienseknek, s az olyan alkalmazásoknak, amelyek az Electron, a Qt vagy a React Native keretrendszerekre építenek. Az biztos, hogy a Chrome eladása jelentős mértékben lefékezné a Google üzletét, ugyanakkor beláthatatlan következményekkel járna például a Chrome OS-re nézve.

Felmerült még az a lehetőség is, hogy a Chrome böngészővel szerzett adatokat és azok más projektekben való felhasználását korlátoznák. Emellett a hirdetési üzletág esetében értékesíteni kellene a korábban végrehajtott tranzakciókat vagyis eladni a korábban felvásárolt vállalkozásokat. Az értesüléseket eddig sem a Google, sem az amerikai igazságügyi minisztérium nem kommentálta.

Szakértők ezenkívül arra számítanak, hogy a szaktárca akár már a héten bejelentheti egy újabb versenyhatósági vizsgálat elindítását az IT-óriás ellen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban