Fenntart­hatóbb mezőgaz­daságot szeretne az Alphabet

Fenntart­hatóbb mezőgaz­daságot szeretne az Alphabet

2020. október 26. 13:46, Hétfő
A konzorcium hatékonyabbá tenné a földeken zajló gazdálkodást.

Az Alphabethez tartozó X Company kutatási részleg Mineral nevű projektje a jelenleginél fenntarthatóbb mezőgazdaság megvalósítását célozza. A szakemberek ehhez a mesterséges intelligenciára, a szenzorokra és a robotokra támaszkodnának.

A Mineral keretében fejlesztett és egyelőre a prototípusok szintjén létező Plant Buggy nevű napenergiával működtetett robotjármű a földeken található egyes növényekkel kapcsolatban pontos adatokat szállíthat a kutatóknak. Ez segíthet abban, hogy az eddiginél célzottabban, hatékonyabban és takarékosabb módon lehessen alkalmazni például az öntözéseket, a trágyázásokat és a különböző növényvédő szereket.

Elliot Grant projektvezető a blogbejegyzésében az elképzelést a mikroorganizmusokat láthatóvá tévő és ezáltal az egészségügyet forradalmasító mikroszkóppal hasonlította össze. A menedzser kiemelte, hogy ahogy a mikroszkóp is változásokat indított el például a betegségek felismerésében és kezelésében, úgy azt remélik, hogy az agráripar jobb eszközei lehetővé teszik az élelmiszeripar megváltoztatását. A számítástechnika által támogatott agrárkultúra az új hardverek és szoftverek segítségével javíthat a növények és azok környezetének megértésén azért, hogy ennek köszönhetően hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdaságok jöhessenek létre.

A Plant Buggy prototípusait az elmúlt években kaliforniai eper- és illinois-i szójamezőkön használták. A járművekkel fotókat készítettek, valamint minden egyes epret és szójababot megszámoltak, majd osztályoztak. Ezen információk - ötvözve a műholdfelvételekkel, az időjárási és a talajadatokkal - a gépi tanulásnak köszönhetően új bepillantást engednek a növények növekedésébe és a környezettel való kapcsolatukra.

Grant többek között olyan kérdéseket tett fel, hogy mi lenne, ha minden egyes növényt felügyelhetnénk és pontosan azt a tápanyag-mennyiséget kaphatná, amelyre szüksége van. A válasz az volt, hogy ezáltal megakadályozhatók lennének az aszályos időszakok. A hosszú távú cél pedig a mezőgazdaság hatékonyabbá és környezetbarátabbá tétele.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban