Új funkciókkal láthatók el a ruhák

Új funkciókkal láthatók el a ruhák

2020. november 30. 21:53, Hétfő
Mindez az e-textíliák segítségével valósulhat meg.

A testen viselt termékek, például az okosórák profitálnak abból, ha az eszközök minél természetesebben igazodnak a szervezetünkhöz - többek között elektromosságra érzékeny anyagok, úgynevezett e-textíliák segítségével. A Saar-vidéki Egyetem informatikusai bemutatták, hogy miként lehet ilyen anyagokat kevésbé bonyolult módon előállítani. A polimerizált kesztyűk például felhasználhatók a kézmozdulatok digitális érzékelésére.

Jürgen Steimle, a Saar-vidéki Egyetem professzora kifejtette, hogy a céljuk az volt, hogy interaktív funkciókat integráljanak közvetlenül a textilszálakba ahelyett, hogy elektronikus komponenseket erősítsenek az anyagokra. A szakember és a kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy a számítógép és annak kezelése miként illeszthető minél egyszerűbb módon a fizikai világba, s ebbe beletartozik az elektro-interaktív anyagok felhasználása is.


Az eddigi e-textíliák gyártása nagyon bonyolult volt és jelentős mértékben befolyásolta az anyag viselésének érzését is. Az új módszer lehetővé teszi, hogy valaki akár utólag is átalakítson egy hagyományos ruhát és azt új funkciókkal lássa el anélkül, hogy befolyásolná az eredeti tulajdonságait. Ezáltal egy anyag vékony marad vagy például nyúlik.

Paul Strohmeier, a csoport egyik tagja rámutatott, hogy a viselhető termékek miatt fontos az, hogy minél kevésbé korlátozzák a mozgást és ennek ellenére is fel tudják dolgozni az adott jeleket. Ők polimerizálják az anyagokat, de előfordulhat, hogy csak a textília bizonyos részeit vagy az egyes szálakat kezelik. Az utóbbinak köszönhetően gyakorlatilag célzottan, az igényeknek megfelelően lehet e-textíliákat előállítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások