Nagyot eshet az SSD-k ára

Nagyot eshet az SSD-k ára

2020. október 15. 20:32, Csütörtök
A kereslet hiányával és a szokásos akciókkal magyarázzák az előrejelzést.

Közeledik az ünnepi szezon, egyes platformokon (lásd Amazon Prime) már el is indultak a komolyabb leárazások, ennek köszönhetően pedig az előrejelzésekből sincs hiány. Nagyon úgy tűnik, hogy komolyabb áreséssel számolhatunk, legalábbis az SSD-meghajtók és a DRAM-memória területén.

A TrendForce oldalán jelent meg egy részletes anyag, amelyben az SSD-árakra, azok várható alakulására fókuszálnak, elsősorban a szerverek szegmenséből kiindulva, amely azonban a fogyasztói terület folyamataira is hatással lehet. Mindkét pályán azt látják, hogy a kereslet alacsonyabb lehet a vártnál, emiatt túlkínálat alakulhat ki, bár a fogyasztói területen a komolyabb esést egyelőre az akadályozza (előzi) meg, hogy több telefongyártó elkezdte felvásárolni a memóriachipeket, hogy erre, vagyis a nagyobb raktárkészletekre alapozva próbálják meg kitölteni a Huawei visszaszorításával keletkezett űrt. Az még kérdéses, hogy mennyiben jön majd ez össze nekik, viszont az ünnepi szezon felé haladva mérséklődhet ez a hatás, vagyis megindulhat a komolyabb árcsökkenés. Kereken 10 százalék lehet ennek mértéke ebben a negyedévben, legalábbis az átlagos eladási ár tekintetében.

Ami az SSD-meghajtókat illeti, jól érzékelhető a szervergyártók érdeklődésének lanyhulása, emiatt a nagyvállalati példányoknál 10-15 százalékos áresést várnak ugyanezen időszakban, mivel azonban a fogyasztói szegmensben is zajlik a készletek növekedése, a kereslet enyhülése, itt is hasonló folyamat játszódhat le. A memóriapiaccal ellentétben ugyanez ismétlődhet meg a jövő év első negyedében, újabb 15 százalékos csökkenést eredményezve, ezzel pedig még akár az 1 TB-os kapacitást nyújtó példányok is elérhető közelségbe kerülhetnek, különösen úgy, hogy a Black Friday és Cyber Monday révén elindulnak majd az akciós ajánlatok, ezek pedig egészen karácsonyig kitarthatnak, hiszen az utóbbi években egyre inkább a teljes szezont átölelték ezen kedvezményes árak.

A DRAM esetében a 32 GB-os modulok válhatnak különösen népszerűvé, ezek átlagos ára 100-110 dollár körül lehet majd az ünnepek alatt, az első negyedévben azonban már nem várnak újabb csökkenést.

Listázás a fórumban