Digitalizálja a B-1B repülőgépet az amerikai légierő

Digitalizálja a B-1B repülőgépet az amerikai légierő

2020. október 17. 11:04, Szombat
A haderőnem a tavasszal nem mindennapi projektet indított el.

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje (USAF) még áprilisban úgy döntött, hogy a Rockwell International által gyártott egyik B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázóról digitális másolatot készít. A folyamat keretében a repülőgépet darabokra szedik, majd minden egyes alkatrészt beszkennelnek, hogy a szakemberek így kapják meg a tökéletes virtuális kópiát. Ehhez a már kiválasztott B-1B Lancert átszállították a Wichita Állami Egyetem Nemzeti Repüléskutatási Intézetébe (NIAR).

A stratégiai nehézbombázó digitális másolatának elkészítése már áprilisban elkezdődött, a teljes eljárás 6 esztendőt vesz majd igénybe. A virtuális kópia abban segíthet, hogy azonosítani lehessen az egyes gyorsan elhasználódó alkatrészeket és megoldásokat lehessen találni azok cseréjére vagy javítására. Joseph Lay, a B-1B Lancer repülőgépekért felelős részlegvezető kijelentette, hogy a szkennelési folyamat során minden olyan helyet és részt meg fognak találni, amelyeknél strukturális hibák vagy károk keletkezhettek. Gyakorlatilag egy élő aktát hoznak létre. A szárnyakat már most szkennelik és az eljárásnak köszönhetően előre tudták venni bizonyos javítások elvégzését.

Lay közölte, hogy a stratégiai bombázók adatait közvetlenül a helyszínen használhatják fel azért, hogy előrejelezzék, hogy melyik területeken várhatók nagyobb valószínűséggel strukturális problémák. A B-1B Lancereket a Rockwell International készítette, a céget időközben megvásárolta a Boeing. A típust az amerikai légierő 1986 óta alkalmazza, bevetették többek között a délszláv háborúban, Irakban és Afganisztánban is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások