Jönnek az Android Auto külsős alkalmazásai

Jönnek az Android Auto külsős alkalmazásai

2020. október 18. 11:49, Vasárnap
A külsős fejlesztők is elkezdhetik a munkát saját alkalmazásaikon.

A Google hosszú ideje dolgozik az Android Auto platformon, amely gyakorlatilag azt teszi lehetővé számunkra, hogy meglévő kütyünket összekössük az általunk vezetett járművek kijelzőjével, azon megjelenítve a számunkra fontos értesítőket és tartalmakat. Most megindulhat a külsős appok fejlesztése, az ehhez szükséges dokumentációt már közzétették.

A hivatalos fejlesztői blogon jelent meg a részletes bejegyzés, amelyben tájékoztatnak minket a lehetőség elérhetővé tételéről. Eszerint a nyílt béta már elindult, ezen keresztül a platform iránt érdeklődő külsős fejlesztők megkezdhetik a munkát saját alkalmazásaikon, amelyek számos eltérő funkciót (lásd navigáció, töltés, parkolás, stb.) támogathatnak, illetve ahhoz csatlakozva kínálhatnak további opciókat a felhasználóknak. Tekintettel arra, hogy ezen appokat a mindennapokban olyan személyek veszik majd igénybe, akik éppen a vezetéssel lesznek elfoglalva, itt kiemelten fontos a kialakítással és a szoftver minőségével kapcsolatos előírások (ajánlások), vagyis a hivatalos dokumentáció áttanulmányozása.

Az egyes szoftverek tesztelése közben a fejlesztők igénybe vehetik az úgynevezett Desktop Head Unit (DHU) funkciót, amelynek révén a személyautók kijelzőjének, érintőképernyős paneleinek tulajdonságait emulálják, vagyis nagyjából azt látjuk majd, ami a végeredmény lesz. Egyelőre nagyon nem kell kapkodniuk, a Play Store kínálatában valamikor az elkövetkező hónapokban jelennek majd meg a külsős appok bétaverziói, az engedélyezés konkrét dátumáról azonban egyelőre nem beszélnek. Ma tehát annyit tudunk, hogy valamikor az év végén, esetleg 2021 elején bukkanhatnak majd fel az első példányok, amelyek révén (legalábbis a Google reményei szerint) tovább bővül majd az Android Auto funkcionalitása, annak népszerűsége.

Az autók támogatásával itt nem lesz nagy gond, ennek kapcsán már tavaly arról beszéltek, hogy 50 gyártó mintegy 500 különböző modelljét kezelik megfelelő módon, ez a szám pedig a jövőben még tovább növekedhet.

Listázás a fórumban