Az ATI célba vette a chipsetpiacot

Az ATI célba vette a chipsetpiacot

2001. január 21. 20:34, Vasárnap
A videókártyáiról híres ATI Technologies lesz a világ első társasága, amely az Intelen kívül chipsetet gyárthat a Pentium 4-es processzorhoz, megelőzve ezzel olyan konkurens cégeket, mint a VIA Technologies vagy az ACER Labs.

Az ATI és az Intel nemrégiben még perben állt egymással szabadalomsértési ügyben, de a két cég azóta belátta, hogy a jogi viták nem vezetnek semmire, és a két társaság azóta széleskörű keresztlicensz-szerződést írt alá. Az Intel és az ATI mitöbb abban is megegyeztek, hogy a jövőben számos technológiát közösen fognak kifejleszteni.

A megállapodás keretében az Intel átadta az ATI-nak a chipsetek gyártásához szükséges szellemi tulajdonát, így az ATI chipsetek megjelenése biztosra vehető volt. Az Intel a keresztlicensz-szerződésben foglaltak alapján bizonyos grafikus chipekben alkalmazott megoldásokat, valamint az ATI DVD technológiáit kapta meg.

A két legnagyobb tajvani chipsetgyártótól, a VIA-tól és az ACER-től már egy éve hallani lehetett, hogy tervbe vették a Pentium 4-es chipsetek kiadását, de ezekről egyelőre semmi hír. Mindkét cég azt állította a közelmúltban, hogy tárgyalnak az Intellel a Pentium 4 chipsetek gyártási jogáért, de jelen pillanatban úgy tűnik, ezek a tárgyalások eddig nem jártak sikerrel.

Mindig is egy bizonytalan kérdés volt, hogy az Intel átadja-e a processzorok buszarhitektúrájának technológiai leírását más cégeknek, hogy azok chipsetet készíthessenek hozzá, mondják az elemzők. Ennek fő oka abban rejlik, hogy a külső chipsetgyártók az Intel chipset részlege elől veszik el a hasznot. A szakemberek szerint ami mégis erre késztetheti az Intelt, az az olcsó integrált chipkészletek megjelenésének lehetősége, amelyek sokat lendíthetnek a cég processzor-eladásain. Azelőtt azonban értetlenül állnak az elemzők, hogy miért pont az ATI-ra esett a választás.

Az Intel minden bizonnyal azt várja az ATI-tól, hogy a közeljövőben egy viszonylag olcsó, de mégis ütőképes integrált grafikus rendszerrel rendelkező chipkészletet adjon ki a Pentium 4-hez. A cégnek erre azért lenne szüksége, hogy a Pentium 4-rendszerek összköltsége lejjebb csökkenjen, és a chip minél hamarabb elterjedjen.

A Pentium 4 jelenleg csak Rambus DRAM támogatású Intel chipsettel kapható, amely rendkívül megdrágítja az amúgysem olcsó processzorból épülő gépeket. Az Intel Brookdale névre keresztelt chipkészlete, amely SDRAM modulok használatát teszi majd lehetővé P4 rendszerekkel, a harmadik negyedév előtt semmiképp nem készül el.

Mivel az ATI még csak mostanában kapta meg a P4 buszarhitektúrájának technikai leírását, és ráadásul a cégnek nincsen tapasztalata a chipkészletek terén, szinte kizárt, hogy a Brookdale előtt megjelenik az ATI chipset. Az Intel célja minden bizonnyal egy jó minőségű integrált grafikus alrendszerrel rendelkező chipset megkaparintása lehet a P4 számára, vagy egy esetleges chipset-hiány kiegészítése az ATI chipkészleteivel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások