Új helikoptert tesztelnek az amerikaiak

Új helikoptert tesztelnek az amerikaiak

2020. november 3. 09:04, Kedd
A típus jellemzőit igyekeznek jobban felmérni, a következő évtizedben jöhet a váltás.

A Trump elnök által többször hangoztatott komoly pénzköltésnek köszönhetően a Pentagon számos érdekes projekt finanszírozását megoldotta, ezek között pedig az új helikopter kifejlesztése is szerepel, mint kiemelt kezdeményezés. Az illetékesek most újabb videót osztottak meg, eszerint már javában zajlik a levegőben való tesztelés.

A Sikorsky-Boeing SB-1 Defiant a mellékelt (alább beágyazott) videó, valamint a hivatalos közlemény szerint a tavaly lefolytatott első, többnyire statikus próbák után most a levegőben is bizonyíthat, hiszen október folyamán többször is felemelkedett a levegőbe a prototípus. A tesztelés során igyekeztek jobban felmérni a repülési jellemzőket, egyre jobban bedöntve a gépet, a gyorsabb emelkedéssel nagyobb teljesítményre bírva a hajtóművet és a rotorlapátokat, ami nemcsak a pontos adatok begyűjtésében segít, de abban is, hogy a helikopterhez kapcsolódó szimulátor is egyre jobban igazodjon a valós élményhez. Ez komoly előrelépés, hiszen tavaly mindössze néhány méteres magasságba vitték fel a típust.


A bejelentésben azt is megemlítik, hogy a most elvégzett munka során a hajtóművet nagyjából kétharmadra „tekerték fel”, ennek révén a fejlesztés a vízszintes repülés során 211 csomós, azaz nagyjából 390 km/h-s sebességet ért el, míg erőteljes süllyedés közben ez 232 csomóra, vagyis csaknem 430 km/h-ra ugrott fel. A korábban közzétett menetrend alapján arra számíthatunk, hogy nagyjából az évtized végére áll majd készen a két eltérő változat, amelyek kis, illetve közepes kivitelben állhatnak majd szolgálatba, 2028-as, illetve 2034-es céldátummal, bár ezek persze a későbbiekben még változhatnak.

A Pentagon egy nagyjából 2,5 billió dolláros költekezési programra támaszkodhat, legalábbis Trump elnök kijelentései alapján, ebből a helikopter mellett jut a hiperszonikus rakétákra, robotokra, valamint az új sisakokra és gépfegyverekre is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások