Gyorsan elfogyott a Huawei Mate 40

Gyorsan elfogyott a Huawei Mate 40

2020. november 10. 10:21, Kedd
A Galaxy Note 20 viszont eközben csak akadozva talál gazdára.

Az elmúlt napokban beszámoltunk a telefonos piac átalakulásáról, a számok alapján azt jelenthettük ki, hogy a kínai gyártók többsége erősödött, miközben az Apple kiesett az első háromból. A friss adatokból viszont az is kiderül, hogy a Huawei friss megoldásai gyorsan elfogytak, miközben a Samsung esetében ez nem mondható el.

A Mate 40 nemrég mutatkozott be a nagyközönség előtt, az új zászlóshajó ezúttal is a Google-platform nélkül jelent meg, ami az amerikai szankciók eredménye. Ez viszont nem akadályozta meg a kínai vásárlókat abban, hogy gyorsan elkapkodják az új típusokat, az erős kereslet (valamint a korlátozott utánpótlás) pedig elsősorban a Pro-változatoknál volt jól érzékelhető. A beszámoló alapján el is fogyott a rendelkezésre álló készlet, amiben viszont az is szerepet játszott, hogy az amerikai lépések miatt a TSMC csak 9 millió Kirin 9000 chipet tud idén leszállítani a cégnek (ez némi szünet után most indult újra), miközben a keresletet 2020-ban 10 millió darabra becsülik, vagyis előre tudható volt, hogy nem lesz elég telefon a polcokon.

A Samsung új fejlesztése, a Galaxy Note 20, még augusztus folyamán debütált hivatalos módon, erről a telefonról azonban már kevésbé pozitív hírek jelentek meg a napokban. Kiderült ugyanis, hogy a dél-koreai gyártó mérsékelte a gyártási darabszámot, az eredetileg tervezett havi 800 ezer példány helyett csak havi 600 ezret szeretnének látni, ami azt jelzi, hogy a vásárlói kereslet a vártnál alacsonyabb szinten maradt. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a nagyrészt műanyag típus nem kínál nagy áttörést a felhasználóknak, a megjelenés pillanatában 999 dollárt elérő ár pedig túlságosan magas volt – nem véletlen, hogy számos forgalmazó már 200 dollárt is elenged ebből, csak hogy szabaduljon a készlettől.

A Samsung eközben komoly bevételt jelentett a telefonok területéről, ez tehát inkább a középkategóriás megoldások népszerűségének eredménye, a csúcskategóriában már messze nem szerepelnek ilyen jól. A Huawei az év végéig lassan növelné a darabszámot, a Pro-változatok viszont hosszabb ideig hiánycikknek számítanak majd.

Listázás a fórumban