Memória­limites az Apple új processzora

Memória­limites az Apple új processzora

2020. november 15. 11:37, Vasárnap
A társaság néhány nappal ezelőtt mutatta be az új generációs készülékeit és máris megjelent az első kritika.

Az Apple nemrég jelentette be a saját fejlesztésű M1 chipre épülő Mac Mini, MacBook Air és MacBook Pro termékét. Az új 8 magos processzor 5 nanométeres gyártási eljárással készült és az ARM architektúrára való áttérés elsősorban a wattonkénti nagyobb processzorteljesítményben nyilvánul meg.

Az Apple tájékoztatása alapján az M1 egy System-on-Chip (SoC), amelyben a nyolc beépített CPU-magból négy a teljesítményre lett optimalizálva, míg a másik négy a hatékonyságra. Az új MacBook Air esetében a SoC az előző generációs megoldásokhoz képest 3,5-szer nagyobb processzorteljesítményre és 5-ször nagyobb grafikus teljesítményre képes. Nem véletlenül beszélt Tim Cook vezérigazgató történelmi napról a Mac és az Apple szempontjából. A menedzser kiemelte, hogy az M1 chip a macOS Big Sur operációs rendszerrel karöltve hihetetlen teljesítményt, kiváló üzemidőt, s minden korábbinál több szoftverhez és alkalmazáshoz való hozzáférést kínál.

A MacBook Air és a MacBook Pro egy új jelfeldolgozó processzort is kapott, amely javít az integrált kamera képminőségén és az M1 rendelkezik egy olyan képességgel, amellyel levédhetők az olyan funkciók, mint a Touch ID és az Apple Pay. Nem szabad megfeledkezni a WiFi 6- és az USB 4-támogatásról sem, s ott van még a módosított memóriavezérlő, amely a legújabb flashtechnológiával közösen lehetővé teszi, hogy a beépített SSD kétszer nagyobb teljesítményre legyen képes.

Az új MacBook Pro esetében a vezeték nélküli böngészés akár 17 órán át is tarthat, míg az Xcode akár 2,8-szor, a Final Cut Pro pedig 5-ször gyorsabban futhat. Az új Mac Mini az M1 chipnek köszönhetően háromszor nagyobb teljesítményre képes, mint az elődje, míg az árkategóriában található Windows operációs rendszert futtató asztali számítógépekhez képest a teljesítménynövekedés akár ötszörös is lehet. Az új termékek novembertől lesznek kaphatók. A Mac Mini bevezető ára legalább 699, a MacBook Airé 999, míg a MacBook Próé 1299 amerikai dollár.

Az M1 chip legfeljebb 16 gigabájt memóriát támogat, ezen a mennyiségen osztozik a processzor és a grafikus egység, ami bizonyos alkalmazások esetében komoly problémákhoz vezethet. Az Apple azzal érvelt, hogy a kialakításnak köszönhetően a memória felhasználása hatékonyan osztható el a CPU és a GPU között, s így nem kell az adatokat egy PCIe interfészen keresztül továbbítani, ami előnyt jelent a hagyományos videokártyákkal szemben.

Adrian Kingsley-Hughes, a ZDNet bloggere azt gyanította, hogy az M1 egyes moduljai közötti kommunikáció még aligha optimális. Lehetségesnek tűnik, hogy az Apple a portok áramköreinek néhány tranzisztorát feláldozta más funkciókért, például a gépi tanulásért. Kingsley-Hughes ezért kétségbe vonta Tim Cook és az Apple szavait az M1 teljesítményével kapcsolatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások