Lézer­mutatóval akadályoznák meg az erdőtüzeket

Lézer­mutatóval akadályoznák meg az erdőtüzeket

2020. november 24. 21:06, Kedd
Szakemberek egyedi módon alkalmaznák a technológiát.

Egy nemzetközi kutatócsoport hordozható lézermutatók segítségével akarja megakadályozni az elsősorban az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén és Ausztráliában pusztító erdőtüzek egy részét. A tudósoknak meggyőződésük, hogy az eszközök segítségével képesek vezérelni a villámokat, így azok nem fognak a jövőben ellenőrizhetetlen módon terjedő erdőtüzeket okozni.

Andrej Mirosnicsenko, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa azt nyilatkozta, hogy a kapcsolódó laboratóriumi kísérletek sikeresek voltak. A szakember és az Ausztrál Nemzeti Egyetemen, a Katarban lévő Texas A&M Egyetemen és a Kaliforniai Egyetem lévő kollégái bebizonyították, hogy bizonyos lézersugarak képesek "rövidre zárni" a zivatarfelhőket és ilyen módon előidézni a villámcsapásokat. Ezután pedig egy lézersugárral ezeket a villámokat egy bizonyos helyre tudták irányítani.

A múltban, ahhoz, hogy hasonló eredményeket érjenek el, nagy teljesítményű lézerekre volt szükség. De az a technika drága volt, veszélyes és pontatlan. Mirosnicsenko közölte, hogy erre a feladatra azonban egy egyszerű lézermutató is elegendő és azt remélik, hogy a módszer a következő évtizedben kiforrottá válhat. Annak ellenére, hogy a módszer eddig sikeresen csak laboratóriumi körülmények között működött, a kutatók bizakodók, hogy alkalmas az úgynevezett száraz villámok ellenőrzésére.

Vladlen Szvedov, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa kiemelte, hogy a jövőben elképzelhetőnek tartják, hogy a technológiával lehetséges lesz biztonságosabb helyekre irányítani a villámokat, ezáltal pedig csökkenteni lehet a katasztrofális hatású erdőtüzek kockázatait.

Listázás a fórumban