A felhasználók követése miatt panaszolták be az Apple-t

A felhasználók követése miatt panaszolták be az Apple-t

2020. november 17. 13:15, Kedd
A társaság ellen két keresetet is benyújtottak.

A noyb nevű európai szervezet a hirdetési azonosító (IDFA) miatt nyújtott be panaszt az Apple ellen. A noyb álláspontja alapján ugyanis a gyakorlat lehetővé teszi a gyártó és a készülékekre feltelepített összes alkalmazás számára, hogy követhessék a felhasználókat és kiértékelhessék az internetes szokásaikkal kapcsolatos információkat. A probléma csak az, hogy ehhez szükség lenne az emberek engedélyére éppúgy, ahogy a sütifájlok esetében is. Az Apple azonban nem tartja be a vonatkozó európai uniós előírást és ezért az európai szervezet panaszt nyújtott be a berlini adatvédelmi és információszabadságért felelős biztoshoz, valamint az AEPD spanyol hivatalhoz.

Az iOS minden iPhone készülékhez generál egy külön IDFA-t, amely egyedi, számokat és betűket egyaránt tartalmaz, s amely lehetővé teszi a társaság és a külső partnerei számára, hogy azonosítsák a felhasználókat, illetve összekapcsolják az online és a mobil tevékenységüket. További problémát jelent, hogy az iOS az azonosítót az eszköztulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül hozza létre, holott az előzetes tájékoztatást és az engedélykérést is előírja a vonatkozó európai uniós jog. Stefano Rossetti, a noyb.eu adatvédelmi jogásza rámutatott, hogy ez az európai uniós adatvédelmi törvény egyértelmű megsértése.

Mivel a keresetek még a régebbi ePrivacy irányelvet és nem az új, 2018 május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) érintik, így a német és a spanyol hatóságok közvetlenül megbüntethetik az Apple-t.

A noyb jelezte, hogy miután a Google is hasonló módszert használ, ezért azt is tanulmányozzák a szakértői.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban