Műholddal teszteli a 6G-t Kína

Műholddal teszteli a 6G-t Kína

2020. november 20. 11:11, Péntek
Erre van szükség a magas frekvenciák kipróbálásához, az ország ismét az első lenne.

Az ötödik generációs eléréseknél, az ehhez szükséges szabvány kidolgozásánál egyértelmű Kína vezető pozíciója, ami igencsak komoly aggodalmat vált ki a nyugati vezető hatalmak vezetésében. Az ország a következő lépésnél is megismételné a korai váltást, ezen az úton indultak most el az első teszteléssel.

Hírügynökségi jelentés szerint néhány nappal ezelőtt lőtték fel az újabb műholdat, amely a Star Era 12 nevet kapta meg, ennél azonban jóval fontosabb, hogy ennek révén már azon ultramagas frekvenciasávokban tesztelik a kommunikációs lehetőségeket, amelyek a jövőben a 6G megjelenéséhez vezethetnek el. Ezen a területen nagyjából 100-szoros ugrást remélnek, legalábbis az átviteli sebesség, annak elméleti plafonja kapcsán, ugyanúgy, ahogy azt az 5G esetében is láthattuk, bár ehhez nyilván hosszabb időre lesz szükség, hiszen jelen pillanatban az ötödik generációs hálózatok sem nyújtanak ilyen nagy előnyt, számos országban a szolgáltatók kisebb lépésekben haladnak előre, az LTE-hez képest nem sokkal magasabb szintet biztosítva a felhasználók számára.

Egyes nyugati szakértők máris aggodalmukat fejezték ki a kínai törekvés miatt, ők nyilván szeretnék elkerülni a mostani helyzet megismétlődését. Az 5G esetében ugyan nem sikerült elkerülni a kínai vezető pozíció kialakulását, erre azonban a 6G kapcsán még van esély, ehhez viszont arra lenne szükség, hogy ne fordítsuk a figyelem legnagyobb részét az olyan eltérő technológiákra, mint a mesterséges intelligencia, illetve a felhő-platformok. Amennyiben megismétlődik a jelenlegi generációnál látott helyzet, ez eltérő szabványok kidolgozását eredményezheti, ahogy arra a 3G esetében már volt példa (lásd GSM és CDMA), ez pedig nyilván nem lenne ideális a globalizáció, annak folytatódása szempontjából.

A 6G valamikor a következő évtized elején jelenhet meg a mindennapokban, 100 és 500 Gbps közötti átviteli sebességet nyújtva, amely számos területen lesz majd rendkívül hasznos - addig az ötödik generációt terjeszthetjük ki és optimalizálhatjuk tovább.

Listázás a fórumban