Közölte a 2021-es androidos követelményeket a Google

Közölte a 2021-es androidos követelményeket a Google

2020. november 26. 21:58, Csütörtök
A fejlesztők új formában küldhetik be saját alkotásaikat, miközben az SMS leváltásán is dolgoznak.

A Google egyszerre több téren igyekszik megújulni, legalábbis az Android által uralt mobilos szegmensen belül, ezzel kapcsolatban a napokban több különböző hírt is olvashattunk. Láttuk, hogy alapos módosításon esett át a Google Play, ezt pedig az üzenetküldéssel, valamint a jövő évre tervezett változtatásokkal kapcsolatos beszámolók követték a sorban.

A fejlesztőknek szánt blogon közölték az érintettekkel a 2021-es várható fejleményeket, amelyek mind az új, mind pedig a meglévő alkalmazásokat érintik majd. Ebből kiderül, hogy augusztus és november között több fontos határidőt jelöltek ki, így először az új appoknál követelik majd meg az Android 11 (API level 30) megcélzását, az apk-formátum helyett az Android App Bundle alkalmazását, valamint a Play Asset Delivery vagy Play Feature Delivery funkciók bevonását, ezt pedig a már meglévő fejlesztések követik majd, ahogy azokra is kiterjesztik az intézkedéseket. Állításuk szerint ez átlagosan 15 százalékkal kisebb méretet, simább telepítést, illetve kevésbé stabil eléréseknél is optimalizált letöltéseket eredményez majd, így több előnyt kínálnak a külsős fejlesztők és a felhasználók számára.


A fenti követelmények alól egyedül azon alkalmazásokat mentesítik, amelyek már jelenleg sem kapnak frissítéseket, ezen régebbi appok tehát maradnak a Play Store kínálatában, mindenféle módosítások nélkül. A Wear OS-re készült változatoknál szintén nem vezetik be az új eljárást, kivételből is bőven lesz tehát a tárházban, a fejlesztők felkészítését pedig egy friss videósorozattal segítik, amely fent, beágyazva is megtekinthető. A Google maga eközben egyik saját appját frissíti, annak érdekében, hogy megvalósítsák a kellően biztonságos, végpontok közötti titkosítást támogató, potenciálisan akár az SMS-t és az MMS-t is leváltó üzenetküldést, amelynek célját már két évvel ezelőtt megfogalmazták. A Messages friss bétaváltozata már ezt teszi lehetővé, bár a szolgáltatóknak is támogatniuk kell majd az RCS-re épülő platformot, hogy globális szinten elérhetővé váljon az IP-alapú androidos üzenetváltás, amely több előnyt kínál a régi SMS-sel szemben.

Ez nyilván még nem vált valóra, így kíváncsian várjuk, mennyiben lesznek hajlandók az érintettek a váltásra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások