Nagy-Britanniában büntetik a Huawei 5G-eszközeinek használatát

Nagy-Britanniában büntetik a Huawei 5G-eszközeinek használatát

2020. november 25. 09:17, Szerda
A helyi kormány tovább szigorította a korábbi intézkedéseket.

A brit kabinet már korábban kizárta a kínai konszernt a szigetországi 5G-hálózatok kiépítéséből, a közeljövőben pedig azt szeretné, hogy azok a cégek kötelesek legyenek pénzbüntetést fizetni, amelyek a tiltások ellenére az infrastruktúrákban felhasználják a Huawei valamelyik felszerelését. Az elképzelések szerint a büntetés akár az adott vállalat éves bevételének a 10 százalékát vagy átszámítva akár naponta 100 000 fontot is elérheti.

Oliver Dowden brit digitalizálásért felelős miniszter kiemelte, hogy az új törvénytervezet a világ egyik legkeményebb távközlési biztonsági jogszabálya lehet és Nagy-Britannia számára lehetővé fogja tenni, hogy a hálózatai védelme érdekében szükséges intézkedéseket foganatosítsa. Úgy véli, a szigorú biztonsági előírások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szigetországot megvédjék a jövőbeli lehetséges kibertámadásoktól.

Victor Zhang, a Huawei alelnöke csalódottan fogadta a döntést és közölte, hogy az politikai okokból született, nem a kockázatok tisztességes értékelésén alapul. A menedzser hozzátette, hogy a tervezet elfogadása a digitalizálás két ösvénye közül a lassabbra lökte Nagy-Britanniát. Januárban a brit kormány még engedélyezte a Huawei részvételét a helyi 5G-hálózat kiépítésében, de korlátozza a társaság hozzáférését a teljes beruházási programhoz. Júliusban aztán tiltólistára került a konszern és eldőlt, hogy a brit távközlési cégek 2021-től nem vásárolhatnak a Huaweitől berendezéseket a brit 5G-hálózatok kiépítéséhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban