Három év a ruhákban és a bőrön viselt szenzorokig

Három év a ruhákban és a bőrön viselt szenzorokig

2020. december 9. 15:03, Szerda
Egy új technológia néhány éven belül kiforrott lehet.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói apró méretű, a ruhákba vagy közvetlenül a bőrre helyezhető érzékelőkkel akarják megváltoztatni az egészségügyi rendszert. Ezáltal 2023-tól valósággá válhatnak a vérnyomást mérő pólók és koleszterinszintet érzékelő zoknik. A háttérben az olyan különleges mikro- és nanoszálak fejlesztése áll, amelyek képesek felügyelni az emberek különböző egészségügyi adatait.

Rituparna Ghosh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa kiemelte, hogy a bizonyos biológiai jeleket mérő, személyre szabható egészségügyi rendszerek iránti igény folyamatosan és egyre gyorsabban növekszik. Egyre fontosabbá válik a vérnyomás, a szívritmus, a koleszterinszint, a véroxigénszint vagy az alvásminőség minden időben mérésének lehetősége. Ennek oka az, hogy egyre többen szenvednek krónikus betegségekben (cukorbetegség, asztma, elhízás, magas vérnyomás) és ehhez jön még a lakosság növekvő öregedése.

Seeram Ramakrishna, Ghosh egyik kollégája példaként említette a piezoelektromos szenzorokat, amelyek mechanikus energiával működnek és a kis méretük miatt akár a bőrön is elhelyezhetők vagy integrálhatók a pólók, a zoknik, a sálak és a karkötők anyagába. Ezek a termékek akár kevesebb, mint három éven belül kiforrottak lehetnek és piacra kerülhetnek. Ehhez két problémát kell megoldani. Az egyik, hogy az érzékelőszálak hosszabb élettartamúak és strapabíróbbak legyenek, hogy azokat egymás után többször is lehessen alkalmi, míg a másik, hogy megbízhatóbb hordozható energiaforrásokra van szükség.

A viselhető technológiák piaci értéke tavaly már 32 milliárd dollár volt, 2025-re pedig 74 milliárd dollár lehet. A növekedés az új fejlesztéseknek és alkalmazásoknak, illetve az azok által kiváltott fejlődésnek köszönhető, de Ramakrishna szerint időbe fog telni, amíg az egészségügyi közösséget meggyőzik arról, hogy a technológia a betegek mindennapi életében is pontos és megbízható adatokat szállít.

Az intézmény szakemberei októberben mutatták be az okostelefonról működtethető okosruhát, amely elsősorban a sportolóknak nyújthat hatékony segítséget. A beépített szenzorok fiziológiai adatokat gyűjtenek a sportolók testtartásával, futásával és járásával kapcsolatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások