Kiszervezi a chipgyártás egy részét az Intel

Kiszervezi a chipgyártás egy részét az Intel

2020. december 5. 23:36, Szombat
További sorozatok gyártását veszi át a TSMC, miközben folytatódik az AMD előretörése.

Az Intel kapcsán mostanában inkább a csíkszélesség stagnálása, valamint a rivális erősödése szerepel a hírekben, a cég háza táján nem túl sok, kifejezetten kedvező fejleményről számolhattunk be. Most újabb rendezvényen beszéltek a jelenleg zajló fejlesztésekről, miközben egy másik forrás révén a TSMC-vel ápolt kapcsolat szorosabbra fűzéséről szereztünk tudomást.

Az Intel Labs Day 2020 alatt egy prototípusról, valamint további fontos előrelépésekről beszéltek, azonban még mindig picit messze vagyunk attól, hogy a fotonok bevonásával induljon el a terület újabb forradalma. A felhasználók számára ennél talán fontosabb hír, hogy még szorosabb lesz az együttműködés a tajvani TSMC-vel, egy nemrég közzétett álláshirdetés alapján ugyanis az Atom chipek mellett az Xe-HPG és Xe-HPC grafikus vezérlők,,valamint egyes Xeon SoC-k gyártásáért is ők lesznek majd felelősek, bár az nem túl valószínű, hogy a mennyiség terén ez óriási előrelépést jelentene számukra, hiszen itt egyrészt a legfejlettebb gyártósorokra kiemelkedően nagy az érdeklődés, másrészt pedig az Intel egymaga olyan nagy mennyiségben állít elő chipeket, hogy ezek legnagyobb részéről saját magának kell gondoskodnia. A lépés mindenképpen logikus viszont, hiszen ez némi könnyebbséget jelent a cég illetékeseinek.

Eközben tovább folytatódik az AMD előretörése, legalábbis a Steam legújabb felmérése szerint, amelynek eredményeit szintén a napokban tették közzé. A novemberi adatokat is tartalmazó részletes anyag alapján az AMD chipjeit már a portálon megforduló játékosok csaknem 27 százaléka vette igénybe, ami azért nagy szó, mert egy évvel ezelőtt ez az arány még 20,5 százalékon állt, 2018 őszén pedig alig 17,5 százalékot mondhatott magáénak a kisebbik gyártó. Jól látszik tehát, hogy a javulás folyamatos, ebben nyilván nagy szerep jut majd a Ryzen 5000-családnak is, amely nemrég mutatkozott be a nagyközönség előtt.

Érdekességként tehetjük ehhez hozzá, hogy az Amazon oldalán a legjobban fogyó chipek között a Ryzen 7 3700X vezeti a listát, bár a második helyen már az Intel Core i7-9700K található – 7 helyet viszont az AMD megoldásai kaparintottak meg, az új példányok pedig szépen jönnek fel a rangsorban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban