A PC-k területén is jön az ARM-roham

A PC-k területén is jön az ARM-roham

2020. december 4. 22:35, Péntek
Az Apple M1 a Qualcomm elképzelését igazolja vissza, jöhet az újabb nagy dobás.

A Qualcomm a napokban rántotta le a leplet új csúcskategóriás mobilchipjéről, emellett azonban néhány egyéb fejlesztésről is beszéltek saját rendezvényükön. Az elmondottakból kiderül, hogy az Apple igencsak erős megoldásában saját elképzelésük visszaigazolását látják, így arra számíthatunk, hogy ők is készülnek valami hasonlóval.

Az utóbbi hetekben a PC-s hardver iránt érdeklődők köreiben az Apple M1 váltotta ki az újabb vitákat, hiszen a cég fejlesztése igencsak kellemes mutatókkal futott be, ezzel pedig egyes vélemények szerint valóban megindult az x86-architektúra fokozatos leváltása. Nem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy ezen a téren a Qualcomm volt az igazi úttörő, hiszen ők már 2018 végén bemutatták a Snapdragon 8cx chipet, az erre épülő laptopok fél évre rá bukkantak fel a piacon, mostanra pedig olyannyira teret hódított az elképzelés, hogy a Windows 10X kapcsán is felmerült az ARM-chipek hivatalos támogatása, miközben a Microsoft már az x64 emulációjáról beszél, amely egyelőre a fejlesztői előzetesekben lesz elérhető, belátható időn belül azonban megvalósul a szinte teljes átjárás a két szegmens között.

A Qualcomm fent említett rendezvényén több bejelentést láthattunk, ezt követően azonban az újságírói kérdésekre is válaszoltak. Természetesen szóba került az Apple M1 is, ennek kapcsán azonban a cég és a chip nevének említése nélkül azt mondták el, hogy ők saját korábbi elképzelésük visszaigazolásaként tekintenek az új megoldásra, amiből az gyanítható, hogy ők is készülnek valami hasonlóval, tehát hamarosan befuthat a Snapdragon 8cx utódja. Ennek technikai részletei egyelőre nem ismertek, viszont ha azt nézzük, hogy a vadonatúj Snapdragon 888 25, illetve 35 százalékos előrelépést ígér a közvetlen elődhöz képest, egy hasonló mértékű javulás a 8cx utódja esetében is lehetséges, ezzel pedig már az M1 elé ugranának a teljesítmény terén – arról nem is beszélve, hogy egy integrált 5G-modemmel olyan funkciót kínálhatnak, amely az Apple esetében nem elérhető.

Amíg tehát az Apple a saját ökoszisztémával csábítja a felhasználókat, a Qualcomm a Microsoft szoftverére támaszkodva teheti meg ugyanezt, opcionálisan bevonva a mobileléréseket, két fontos területet egyesítve ezzel, immár a Windows népszerűségére is építve. Könnyen lehet, hogy néhány hónapon belül bemutatkozik az új fejlesztés, amely számos eltérő laptopban helyet kaphat majd.

Listázás a fórumban