Szigorítana az akkumulátor­gyártási szabványokon az EU

Szigorítana az akkumulátor­gyártási szabványokon az EU

2020. december 8. 22:37, Kedd
Átláthatóbbá és hatékonyabbá tennék a folyamatot.

Virginijus Sinkevicius, az Európai Unió környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztosa várhatóan a héten ismerteti a szervezet a terveit, amelyek célja, hogy a kontinens felzárkózzon a versenytársak mögé az akkumulátorgyártás területén és később akár technológiai vezetővé is váljon. Az Európai Unió szeretne ezen a piacon is olyan szabványokat kidolgozni, amelyeket más gazdasági térségeknek át kell majd venniük ahhoz, hogy ha a kontinenssel akarnak üzleteket kötni.

Az EU hosszú távon azt akarja, hogy az energiatárolók környezetbarátabbak és fenntarthatóbbak legyenek. A jövőben többek között azt is figyelembe vennék, hogy az akkumulátorok előállításához szükséges anyagokat a gyártók honnan, milyen forrásokból szerzik be és azokat ne termeljék ki például gyerekek.

Sinkevicius kijelentette, hogy elő fogják írni azt, hogy a nyersanyagokat felelős módon kell kitermelni, az eszközök gyártásához tiszta energiákat kell használni, az eddiginél nagyobb energiahatékonyságúaknak kell lenniük és hosszabb élettartammal kell rendelkezniük. Az utóbbi biztosíthatja, hogy kevesebb akkumulátor kerüljön a szemétbe.

A termékek mindegyike digitális termékazonosítót kap majd és jelölni fogják, hogy a gyártás során mennyi szén-dioxidot bocsátottak ki. Emellett később előírnák, hogy mekkora lehet a szén-dioxid-határérték. A célok között szerepel, hogy a gyártás során egyre nagyobb mennyiségben alkalmazzanak újrahasznosított anyagokat. Az Európai Unió egyébként az eddiginél hatékonyabban akarja gyűjteni és feldolgozni a régi akkumulátorokat. A különböző típusú energiatárolókra ugyanakkor eltérő előírások vonatkoznak majd.

A Global Battery Alliance (GBA) által 2022 végéig bevezetendő rendszer arról tájékoztatná a felhasználókat és a gyártókat, hogy milyen anyagok vannak egy akkumulátorban és azt hogyan készítették el. Az átláthatóság jelentős segítséget jelenthet majd például egy elektromos autó vagy egy bármilyen eszköz megvásárlásakor, hiszen pillanatok alatt megtudható lesz, hogy az adott terméket mennyire tisztességes módon gyártották, például a felhasznált kobaltot gyermekek bányászták-e vagy sem. A szervezet az év végéig elkészíti az új jelölés prototípusát, majd jövőre annak első változatát.

Listázás a fórumban