32 magos chipen dolgozik az Apple

32 magos chipen dolgozik az Apple

2020. december 9. 13:04, Szerda
A kaliforniai konszern újabb komoly projektbe fogott.

Az Apple nemrég jelentette be a saját fejlesztésű M1 chipre épülő Mac Mini, MacBook Air és MacBook Pro termékét. Az új 8 magos processzor 5 nanométeres gyártási eljárással készült és az ARM architektúrára való áttérés elsősorban a wattonkénti nagyobb processzorteljesítményben nyilvánul meg. Az óriáscég tájékoztatása alapján az M1 egy System-on-Chip (SoC), amelyben a nyolc beépített CPU-magból négy a teljesítményre lett optimalizálva, míg a másik négy a hatékonyságra. Az új MacBook Air esetében a SoC az előző generációs megoldásokhoz képest 3,5-szer nagyobb processzorteljesítményre és 5-ször nagyobb grafikus teljesítményre képes.

Most a Bloomberg azt írta, hogy a társaság már újabb M-chipeket fejleszt, amelyek szintén az ARM architektúrára fognak épülni, 16 és 32 magosak lesznek, s azokat a csúcskategóriás területre szánja a vállalat. Az új eszközök a legnagyobb teljesítményű MacBook Pro, iMac és egy új Mac Pro készülékbe kerülnek majd és azok mellett az Intel termékei elavultnak fognak tűnni.

Az új chipek várhatóan 2021-ben kerülnek a piacra, majd azokat 2022-ben követheti egy 64 és 128 magos változat. Ezáltal a konszern teljesen új pozícióba kerülhet. Ezzel párhuzamosan az Apple 2022-re teljessé teheti az Intel processzorairól az ARM chipjeire való átállást. Az egyelőre kérdéses, hogy az Intel miként fog reagálni az új fenyegetésre.

Az információkat egyébként Ian King és Mark Gurman, a Bloomberg jól értesültnek számító újságírója szellőztette meg. Az utóbbi már tinédzserként a 9to5Mac blogon tudósított az Apple újdonságairól, többek között az új iPhone modellekről és az értesülései általában igaznak is bizonyultak. Az Apple szóvivője nem kommentálta a hírt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban