Az USA-ban versenyjog­sértés miatt perelik a Facebookot

Az USA-ban versenyjog­sértés miatt perelik a Facebookot

2020. december 10. 21:42, Csütörtök
A konszern története eddigi legsúlyosabb jogi eljárásával kénytelen szembenézni.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és 48 szövetségi állam perelte be a Facebookot a piaci versenyt érintő jogsértések miatt. A két dokumentumban azzal vádolták meg az óriáscéget a monopolhelyzetével akadályozza a szabad piaci versenyt. A cél annak elérése, hogy a társaság megszabaduljon a 2012-ben egymilliárd dollárért megvásárolt Instagramtól és a 2014-ben 19 milliárd dollárért megszerzett WhatsApptól.

A Facebook azzal érvelt, hogy a két szolgáltatás csak a tranzakcióknak és az általa végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően válhatott az aktuális méretű platformmá. A vállalat cáfolta, hogy az adott piacokon ne lenne verseny.

A 48 szövetségi állam képviseletében Letitia James, New York állam főügyésze adott ki közleményt. Az egyik fő érve szerint az Instagram és a WhatsApp felvásárlása megsértette a versenyjogot. Ezért felkérték a szövetségi bíróságot, hogy avatkozzon be és akár kényszerítse ki az ajánlatok eladását vagy kiszervezését. Az érvelés csupán egyetlen probléma van: az üzletek megkötésekor nem született olyan döntés, amely megakadályozta volna a fúziókat, pedig az érintett hatóságok már akkor is közbeléphettek volna.

A benyújtott két keresetre Jennifer Newstead, a Facebook alelnöke és jogi főtanácsosa reagált. A menedzser azt emelte ki, hogy az érintett platformok elősegítik a kommunikációt és az innovációt, hiszen több millió fejlesztő készítette el az ezeket a szolgáltatásokat támogató új alkalmazását.

Érdekesség, hogy már tavaly októberben az USA 47 szövetségi állama támogatott egy a Facebook ellen indítandó kartellvizsgálatot. Nemrég pedig ismertté vált, hogy a tengerentúlon négy eljárás indulhat a Google és a Facebook ellen és az amerikai igazságügyi minisztérium január végéig benyújtja a bíróságokra a kereseteket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban