Autonóm autóval rukkol elő az Amazon

Autonóm autóval rukkol elő az Amazon

2020. december 18. 09:46, Péntek
A kissé furcsa külsőhöz nagyobb kényelem és biztonság társul.

Éppen a napokban számoltunk be arról, hogy az amúgy a pandémia miatt anyagi gondokkal küszködő Uber kiszáll az autonóm autók fejlesztéséből, a programot ugyanis egy másik cég veszi át, komoly befektetést eszközölve. Az Amazon leánycége eközben újult erővel dolgozik a hasonló megoldásokon, amelyeket már rövidebb videókban mutatnak be.

A Zoox szintén alig néhány nappal ezelőtt tette közzé rövid bejegyzését a Twitter oldalán, ebben már azt emelik ki, hogy a cég kiemelt, világszínvonalú fejlesztésen dolgozik, amely tisztán elektromos meghajtásra épül, legfeljebb 4, egymással szemben elhelyezkedő utassal, meglehetősen kényelmesnek tűnő, némileg kanapéra emlékeztető üléseken. A belső térben természetesen már szinte mindent érintőképernyőkön keresztül vezérelhetünk, a nagyobb kényelem jegyében a háttérzenét és a hőmérsékletet is kedvünk szerint módosíthatjuk, de maradt hely pohártartóknak, valamint a különböző hordozható kütyük vezetéknélküli töltését lehetővé tévő komponenseknek.


A gyártó (fejlesztő) saját hivatalos oldalán azt közlik még velünk, hogy a burkolat alatt egy 133 kWh-s akkumulátort párosítanak a vezetéknélküli töltés lehetőségével, az iker-motor és a négykerék-kormányzás révén pedig nagyon jól irányítható lesz az amúgy igencsak kompakt jármű, amely külsejével lepheti meg igazán az érdeklődőket, hiszen nem sokban hasonlít a manapság oly népszerű személyautókra vagy városi terepjárókra. Az aktív felfüggesztés szintén a nagyobb kényelmet szolgálja, az újratervezett airbag révén a biztonságot is növelni szeretnék, bár ez utóbbi kapcsán a számos kamerát, a LIDAR- és RADAR-érzékelőket, illetve az ezek által végzett, 360 fokos monitorozást is érdemes megemlíteni, amely 150 méteres távolságig terjed – ez hivatott megelőzni a problémákat.

A cég egy hosszabb sorozatot is közölt a YouTube-portálon, ennek első fejezete felül beágyazva látható, ezek révén már a San Francisco és Las Vegas utcáin végzett teszteket is megtekinthetjük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások