Tíz amerikai szövetségi állam perelte be a Google-t

Tíz amerikai szövetségi állam perelte be a Google-t

2020. december 17. 23:31, Csütörtök
A vád az, hogy a cég az online keresések megjelenítésekor szisztematikusan előnyben részesítette a saját termékeit.

Ken Paxton texasi főállamügyész jelentette be, hogy Arkansas, Észak- és Dél-Dakota, Idaho, Indiana, Kentucky, Mississippi, Missouri, Texas és Utah keresetet nyújtottak be a Google ellen. A szövetségi államok azzal vádolták meg a társaságot, hogy megsértette az amerikai versenytörvényeket. A legfontosabb vádpont szerint a Google a hirdetési találatok megjelenítésekor a keresőjében előnyben részesítette a saját ajánlatait a vetélytársakéval szemben.

Paxton hangsúlyozta, hogy a Google szolgáltatása az online reklámok esetében a piaci versennyel ellentétes módon viselkedett és a helyzetével visszaélt azért, hogy ellenőrizze a területet. A vállalat a hatalmát használja fel a piac manipulálására. Julie Tarallo McAlister, a Google szóvivője visszautasította a vádakat és rámutatott, hogy az elmúlt időszakban csökkentek az online hirdetések és az azokhoz kapcsolódó műszaki szolgáltatások árai. Ez utóbbi pedig pont azt bizonyítja, hogy nagyon komoly verseny van ezen a területen.

Júniusban az Amerikai Egyesült Államok illetékes hivatalai kartellvizsgálatot indítottak a Google ellen, a cél az óriáscég online keresőjének visszaszorítása. Októberben pedig az igazságügyi minisztérium és 11 amerikai tagállam perelte be a vállalatot jogszerűtlen monopoltevékenység miatt. A Google akkor is visszautasította az ellene felhozott vádakat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban