Windows 10 - a Hello a legnépszerűbb bejelent­kezési mód

Windows 10 - a Hello a legnépszerűbb bejelent­kezési mód

2020. december 20. 18:24, Vasárnap
Mindez az arcfelismerés, az ujjlenyomat és a PIN-kód használatának köszönhető.

Alex Simons, a Microsoft azonosítási programmenedzsmentért felelős alelnöke a blogbejegyzésében azt írta, hogy a felhasználók egyre nagyobb alkalmazza a Windows 10 operációs rendszerbe való bejelentkezéshez a Windows Hello arcfelismerési funkcióját. Az ebbe a táborba tartozók aránya tavaly még 69,4 százalék volt, idén viszont már 84,7 százalék. A menedzser rámutatott, hogy az egyik legfontosabb missziójuknak azt tekintik, hogy az informatika és a távközlés világában kiváltsák a jelszavakat, s azok helyett az alternatív megoldások, például az arcfelismerés használatát népszerűsítsék.

A blogbejegyzésben Simons azt ismertette, hogy a Microsoftnak milyen előrelépést sikerült elérnie az idei esztendőben a jelszómentes technológiák tekintetében. A 84,7 százalékos arány nem csupán lenyűgöző, hanem szinte hihetetlennek hangzik. Mindezt segíti, hogy a Windows Hello esetében nem csupán a kamerás-arcfelismerési bejelentkezés jöhet szóba, hanem akár az ujjlenyomattal vagy a PIN-kóddal való bejelentkezés is.

Amíg az előbbihez egy kompatibilis szenzor szükséges, addig az utóbbi gyakorlatilag minden Windows 10 operációs rendszert futtató számítógépen rendelkezésre áll. Sőt, a PIN-kód rögzítése kifejezetten ajánlott a Windows 10 telepítése és beállításai során. A PIN-kód előnye ráadásul, hogy kizárólag azon a készüléken működik, amelyen létrehozták.

Érdekesség, hogy a Microsoft számos más céggel (Alibaba, Deutsche Telekom, Google, Infineon, Mastercard, Samsung stb.) együtt dolgozik a Fast Identity Online (FIDO) Szövetség keretében a jelszavaktól mentes világ létrehozásán és az új FIDO2 szabvány elfogadtatásán.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban