Bemérték az AMD új csúcs-laptopchipjét

Bemérték az AMD új csúcs-laptopchipjét

2020. december 27. 12:55, Vasárnap
Szép előrelépést biztosít a friss chip, amely hamarosan a piacon is megjelenik.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan beszámoltunk az új hardveres fejlesztésekről, amelyek között az AMD asztali, majd pedig laptopokba szánt megoldásai is helyet kaptak. A cég az elkövetkező évekre nézve további nagy ugrásokat ígér, eközben viszont végre bemérték a most elkészült példányt, amely nemsokára a gamer laptopokat erősíti majd.

A napokban bukkant fel a Geekbench 5 segítségével végrehajtott teszt, pontosabban annak főbb eredménye. Eszerint a Ryzen 9 5900HX APU igencsak jó számokat produkál, legalábbis erre utalnak az ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE típusú tesztlaptoppal végrehajtott első mérések. Mind az egymagos, mind pedig a többmagos teszt során sikerült alaposan meghaladni az előző generációt képviselő típus, a Ryzen 9 4900 HS chip, szintjét. Előbbi esetében nagyjából 26 százalékos, utóbbinál pedig némileg szerényebb, 14 százalékos előrelépést regisztráltak, ez mindenképpen jó hír, bár ehhez gyorsan hozzáteszik, hogy a második tesztnél, vagyis a többmagos üzemmódnál látott különbség azért kisebb, mert már a közvetlen előd is kiugróan jó teljesítményt hozott magával, amit meglehetősen nehéz meghaladni.

Ami a pontos típusjelzést illeti, itt jelen pillanatban még nem látunk teljesen tisztán (itt érdemes megemlíteni, hogy még a Cezanne kódnév is csak külsős források révén ismert), viszont a HX-jelzés jó eséllyel a nagyobb fogyasztást jelöli, hiszen a 4000-es sorozatnál a „H” jelölte meg a 45 wattos példányokat, míg a 35 wattos változatok HS-jelzéssel jelentek meg a piacon. Ahogy azt eddig is tudtuk, a Ryzen 5000 már a Zen 3 architektúrára épül, a fenti különbségek tulajdonképpen ezen platform előnyeinek köszönhetők. Ami a hivatalos bemutatót illeti, erre jó eséllyel a CES 2021 alatt kerül majd sor, a szokásos januári időpontban – ezúttal online formában, hiszen a pandémia miatt szeretnék elkerülni a nagyobb összejöveteleket.

Az első laptopok nyilván ezt követően, a jövő év első felében bukkannak majd fel, először valószínűleg horribilis árakon.

Listázás a fórumban