Fellépne az európai korlátozások ellen a ZTE

Fellépne az európai korlátozások ellen a ZTE

2020. december 24. 11:17, Csütörtök
A kínai állami cég jogi úton akarja kikényszeríteni az európai piachoz való hozzáférését.

A Handelsblatt gazdasági újság birtokába jutott információk alapján a ZTE egy olyan keresetet készít elő, amely elfogadása lehetővé tenné, hogy a jövőben továbbra is teljes mértékben szállíthasson hálózati felszereléseket az európai uniós tagországokba. Az óriáscég jelenleg egy jogászcsapatot állít össze, majd jogi úton akarja megtámadni az ellene Belgiumban bevezetendő különböző korlátozásokat.

A háttérben az van, hogy Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország után Belgium is ilyen intézkedéseket fontolgat a kínai társaság ellen, hogy így korlátozza jelentős mértékben vagy teljesen a helyi mobilhálózatokhoz való hozzáférését.

A ZTE gyakorlatilag ugyanazzal a magatartással szembesül a kontinensen, mint az egyik legnagyobb vetélytársának számító Huawei. A két vállalat a Deutsche Telekom, a Telefónica, a Vodafone és számos más európai mobilszolgáltató fontos beszállítója.

A jövőbeli jogi eljárás végkimenetele teljesen nyitott. A ZTE Belgiumban akarja benyújtani a keresetét. Amikor 2017-ben az akkori kínai miniszterelnök az európai uniós tagállamba látogatott, akkor a kínai konszern stratégiai partnerséget alakított ki a Telenet nevű helyi mobilszolgáltatóval. Ennek köszönhetően a meglévő 4G-hálózat 100 százalékban az óriáscég által szállított felszerelésre épül.

Érthető, hogy ennek tükrében a ZTE komoly megrendeléssel számolt az 5G-hálózat esetében is, amelynek megvalósulása tenné ki az európai bevételeinek a felét. A Telenet két vetélytársa, a Proximus és a Mobistar - vélhetően politikai nyomásra - a Huawei helyett az Ericsson és a Nokia mellett döntött. A ZTE pedig nem akarja megvárni, amíg végleg körön kívül kerül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban