Elvesztette első helyét a Qualcomm

Elvesztette első helyét a Qualcomm

2020. december 28. 22:33, Hétfő
A rivális az olcsóbb telefonok gyors terjedése révén előzte meg őket, viszont nincs minden veszve.

Az okostelefonos chipek területén továbbra is a Qualcomm számít a legjobban ismert névnek, bár kétségtelen tény, hogy a nagy rivális MediaTek, valamint a nagyobb telefongyártók saját részlegei az utóbbi években szintén komoly pozíciókat szereztek maguknak. A friss felmérés szerint már a helycsere is megtörtént, ez azonban nem feltétlenül marad majd így.

A Counterpoint Research két ünnep között közzétett anyagában arról olvashatunk, hogy a harmadik naptári negyedévben már a MediaTek került az első helyre, a cég ugyanis a teljes piac 31 százalékát kaparintotta meg. A Qualcomm ezzel szemben némileg veszített előnyös helyzetéből, ők kénytelenek voltak megelégedni 29 százalékkal. Egy évvel korábban még fordított helyzetet láttunk ezen a területen, viszont az utóbbi hónapokban több tényező is szerepet játszott a MediaTek folyamatos erősödésében. Ezek között említik meg az olcsóbb, 100 és 250 dollár közötti okostelefonok gyors terjedését a két legnagyobb piacon (Kína és India), valamint a latin-amerikai és közel-keleti régióban, illetve a Huawei elleni szankciók miatt elnyert további szerződéseket, hiszen a Samsung, a Xiaomi, valamint a Honor is rájuk szavazott, legalábbis az olcsóbb készülékek esetében.

A Qualcomm számára persze nincs minden veszve, hiszen a prémium kategóriás telefonoknál továbbra is kiemelt szerepet játszanak. Külön megemlítik az 5G-telefonok szeletét, amely nagyon gyorsan növekszik, ez a harmadik negyedévben a teljes forgalom alig 17 százalékát tette ki, viszont a most lezáruló, utolsó naptári negyedévben már 33 százalék lehet az arány. Jövőre folytatódik a gyors terjedés, amiből persze minden fejlesztő/gyártó igyekszik majd kivenni a részét. A fenti két név mellett a többiek is megjelennek a felmérésben, itt viszont az Apple, a Samsung, valamint a Huawei HiSilicon egyaránt 12 százalékot mondhatott magáénak, vagyis az első két helyezett után egy hármas holtverseny volt látható a piacon.

A jelek szerint a MediaTek gyorsan kitöltötte a Huawei ellen meghozott szankciók miatt keletkezett űrt, a 2021-es évben viszont arra lesz szükség, hogy agresszív árazással szálljanak szembe az 5G-telefonoknál rendkívül erős Qualcomm termékeivel.

Listázás a fórumban