A Brexit után sem jön vissza a roaming

A Brexit után sem jön vissza a roaming

2021. január 5. 10:43, Kedd
A brit szolgáltatók nem tervezik ennek visszavezetését, tehát maradnak a kedvező díjak.

Az Európai Unió eredetileg még 2015-ben döntött a roamingdíjak teljes eltörléséről, amelyre végül – egy átmeneti időszakot követően - 2017 júniusa során került sor. Azóta a közösségen belül utazó felhasználók a saját otthoni díjaik mellett bonyolíthatják le beszélgetéseiket, ennek megmaradása viszont az Egyesült Királyság kiválásával erősen kérdésessé vált.

Maga a Brexit, a kilépés folyamata, szintén rendkívül hosszúra nyúlt, ezzel kapcsolatban évekig nem lehettünk biztosak a végkimenetelben, még az utolsó hetekben is kérdéses volt, hogy sikerül-e megállapodni a részletekről, ezzel elkerülve az újabb szerződés nélküli kizuhanást. Az Egyesült Királyság a 2020-as évet tulajdonképpen egy átmeneti időszakban töltötte el, január első napjától kezdve viszont már hivatalos a kilépés megtörténte, ezt a britek a maguk részéről teljesen lezárták, ami azonban a roamingdíjakat illeti, a jelek szerint ezek maradnak a mostani szinten, vagyis a brit szolgáltatók nem fognak visszatérni a korábbi állapothoz. Ilyen értelmű nyilatkozat hangzott el a jól ismert szolgáltatók részéről, többen megerősítették, hogy nem változtatnak az utóbbi évek gyakorlatán.

A BBC tudósítása alapján a legnagyobb ottani név, a korábbi egyesülés eredményeként létrejött EE, nem tervezi a roamingdíjak visszaállítását, amit persze saját eredményüknek, pozitív hozzáállásuk következményeként igyekeznek beállítani. Az O2 illetékesei hasonló módon fogalmaznak, ők a felhasználók megfelelő kiszolgálását látják ebben, míg a Three a maga részéről azt hangsúlyozza ki, hogy ők amúgy is több mint 70 országot illetően nem számolnak fel ilyen díjakat, ebbe a körbe pedig még az USA-t is bevonták. A Vodafone ezt a kört erősíti, ők sem számolnak a korábbi gyakorlat visszaállításával, vagyis a brit felhasználók élvezhetik a belföldi díjak nyújtotta előnyöket.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a virtuális szolgáltatók mit lépnek majd, viszont jó eséllyel az MVNO-piacon sem lesz változás, hiszen ők nem igazán engedhetik meg maguknak a magasabb díjak visszaállítását.

Listázás a fórumban