Szuper­számítógéppel szimulálták a Hold keletkezését

Szuper­számítógéppel szimulálták a Hold keletkezését

2021. január 7. 12:24, Csütörtök
A készülék alátámaszthatta vagy cáfolhatta a legnépszerűbb elméletet.

A brit Durham Egyetem kutatói egy szuperszámítógépet is felhasználtak annak szimulálására, hogy 4,5 milliárd évvel ezelőtt miként keletkezett a Hold. A csillagászok legnépszerűbb elmélete abból indul ki, hogy a korai Föld összeütközött egy Theia nevű, körülbelül Mars méretű ősi bolygóval és az ütközés hatására hatalmas mennyiségű anyag repült ki a világűrbe. Ebből a törmelékből született a Hold.

A The Next Web írta meg, hogy a szakemberek most a szuperszámítógép segítségével ezt az elméletet akarták bebizonyítani és számos olyan szimulációt készítettek, amely azt mutathatta meg, hogy hogyan zajlott le több milliárd évvel ezelőtt a Föld és a Theia ütközése. A tudósok a szimulációk kidolgozásakor számos tényezőt vettek figyelembe, így például a Theia sebességét éppúgy, mint az ütközés szögét vagy az égitestek forgását.

Az ütközés néhány vizsgált hatása a korai Föld és a Theai összeolvadásához vezetett, míg mások azt mutatták be, hogy a két bolygó között csak egy gyors ütközés történt. Néhány szimulált ütközés esetében ugyanakkor a törmelékekben találtak egy olyan anyagdarabot, amelyeknek a tömege körülbelül akkora volt, mint a Holdé és ugyanúgy 1 százalék vasat tartalmazott, mint a Hold. Ezt az eredményt a kutatók publikálták is a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society szakmai folyóiratban.

Sergio Ruiz-Bonilla, a Durham Egyetem Számítógépes Kozmológiai Intézetének munkatársa azt nyilatkozta, hogy teljes bizonyossággal nem lehet azt állítani, hogy a világűrbe került anyagdarabokból jött létre a Hold, de a lefolytatott eljárás mindenképpen érdekes kiindulópontja lehet a Hold keletkezésével kapcsolatos további vizsgálatoknak.

Listázás a fórumban