Szakszer­vezetet alapítanak a Google dolgozói

Szakszer­vezetet alapítanak a Google dolgozói

2021. január 6. 09:36, Szerda
A cégnek mindig is fontosak voltak az alkalmazottai, azok azonban most mégis közösen akarnak kiharcolni dolgokat.

Az Alphabet és a Google munkatársai megalapították a szakszervezetüket. A döntés hátterében az áll, hogy a dolgozók attól tartottak, hogy a következő esztendőkben nem szólhatnak majd bele a cégpolitikai és etikai kérdésekbe.

Parul Koul, az Alphabet Workers Union ügyvezető elnöke és Chevy Shaw alelnök a The New York Times számára készített vendégcikkükben azt írták, hogy a rész- és a teljes munkaidős alkalmazottak, a beszállítók, valamint a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak összefognak azért, hogy egységesen hallathassák a hangjukat. Az Alphabet Workers Union egyelőre a konzorcium és a tulajdonában lévő leányvállalat 226 munkatársát tömöríti, az elsődleges célja pedig az, hogy a tisztességes fizetésekért és munkakörülményekért harcoljon. A tagok emellett azt követelték, hogy a Google végre változtassa meg a működési struktúráját.

Az elmúlt időszakban azért kritizálta egyre több dolgozó a Google-t, mert az ottani légkör alapvetően megváltozott, az alkalmazottakat már nem vonják be a különböző folyamatokba, nem kérik ki a véleményüket például az esélyegyenlőségi kérdésekben, a vállalatpolitikai döntésekben és a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos etikai kérdésekben. Több különböző beosztású személyt, akik felemelték a szavukat a kialakult helyzet ellen, elbocsátottak - legutóbb Timnit Gebru kutatónőt, aki egy publikációban kritikusan nyilvánított véleményt a nagy adatmennyiségekre épülő mesterséges intelligencia modellekről.

Koul és Shaw kifejtette, hogy azért lettek az Alphabet munkatársai, mert olyan technológiákat akarnak építeni, amelyek jobbá teszik a világot. De a menedzsment ezzel szemben folyamatosan a nyereségszerzést nevezte meg a legfontosabb célként. Az Alphabet Workers Uniont regisztrálták a Communications Workers of America szövetségnél. Ez az első lépés ahhoz, hogy az Alphabet Workers Union később bejegyzett szakszervezet legyen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban