Más gyártóknak is elérhető lesz a HarmonyOS

Más gyártóknak is elérhető lesz a HarmonyOS

2021. január 8. 20:56, Péntek
A Huawei nagyon szeretné, ha a Google-tól független alkalmazásboltját minél többen használnák.

Richard Yu, a Huawei illetékes vezetője bejelentette, hogy a cég által fejlesztett HarmonyOS operációs rendszer a jövőben akár más piaci szereplők számára is hozzáférhetővé válik, ehhez azonban az érintett társaságoknak néhány feltételt teljesíteniük kell. Ezek egyike, hogy az adott vállalatoknak többek között eddig is a Google által készített klasszikus Androidot kellett használniuk a készülékeiken, továbbá fontos, hogy őket is sújtsák az amerikai kormány által hozott szankciók. A menedzser hozzátette, hogy segíthetnek az érintett gyártóknak a Google Mobile Service (GMS) és a Play Store rendszerektől való függőség megszüntetésében.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ajánlat később a nem kínai cégek számára is elérhető lesz-e. Amennyiben a tervet sikerül megvalósítani, akkor a Google nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen a Huawei mellett számos fontos piaci szereplőt veszíthet el a partnerei közül. Az érintett társaságok között lehetne ugyanis a Huaweiből nemrég kivált Honor, a Lenovo és annak leányvállalatai, például a Medion és a Motorola; továbbá az Oppo, a Realme, a Vaio és a Xiaomi. Ráadásul egy ilyen döntéssorozat komoly hatással járhatna az európai piacra nézve is.

A Huawei 2019 augusztusában mutatta be a HarmonyOS-t, majd tavaly szeptemberben a HDC 2020 rendezvényen annak 2.0-s változatát. Az utóbbinak ugyanakkor csak az első előzetese érhető el jelenleg. A távlati cél az, hogy a gyártó minden termékére ez az operációs rendszer kerüljön. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan mikorra valósulhat meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban