Bemutatta új tévéit a Samsung

Bemutatta új tévéit a Samsung

2021. január 7. 22:33, Csütörtök
A cég 2021-es tévéiben a hagyományos LED-eknél sokkal kisebb fényforrások vannak. A Samsung új kijelzőtechnológiát mutat be a 8K (QN900A) és a 4K (QN90A) csúcsmodelljeiben, ez a Neo QLED. Ez Mini-LED háttérvilágítást használ és egyúttal külön beállítási lehetőségeket is tartalmaz kifejezetten a játékosok számára. A Mini-LED-ek csupán a hagyományos LED-ek méretének egy negyvened részét teszik ki. A Quantum Mini-LED-eknek már nincs szükségük lencsékre a fény elosztásához és nem kell nagy csomagokban sem elhelyezni azokat, hanem hihetetlenül vékony mikrorétegekből épül fel, amelyek rengeteg apró LED-del vannak feltöltve. Egyetlen ilyen Mini-LED körülbelül akkora méretű, mint egy homokszem. A társaság azt ugyanakkor nem árulta el, hogy egy Neo QLED televízióban mennyi ilyen Mini-LED-et alkalmaz.

Az új QN900A típusú modell 8K felbontással rendelkezik, míg a QN90A típusú csak 4K felbontással. A tervek között szerepel egy további Mini-LED háttérvilágítással ellátott 8K tévé piacra dobása is, továbbá QN95A és QN85A jelöléssel is lesznek 4K felbontású készülékek. A csúcsmodelleket szinte teljesen kávamentes kialakítás jellemzi. Minden csatlakozót egy külső egységben helyeztek el, amely egyetlen kábelen keresztül van összekötve a televíziókkal. A támogatott szabványok között van a HDMI 2.1.


A távirányítás egy új napelemes vezérlő segítségével történik, amelyet az idén minden új modellhez mellékelni fog a vállalat. A távirányító részét képezi a Samsung Going Green nevű zöld kampányának, amelynek keretében ezek a megoldások akár USB-kapcsolaton keresztül is feltölthetők, ha erre a célra nem állna rendelkezésre természetes vagy mesterséges fény. A cég szerint így a következő hét évben 99 millió AA ceruzaelem felhasználását lehet majd megtakarítani. A Going Green része a környezetbarát gyártás és csomagolás is, az utóbbi újrahasznosított anyagokkal valósul meg.


Az operációs rendszer a Tizen, amelyet további okosfunkciókkal bővítettek ki. A Samsung Health és a Smart Trainer a fitneszedzésekben, míg a Game Bar a játékosoknak nyújt segítséget. Az új funkciók lehetővé teszik a képfrissítési ráta és a képarányok megváltoztatásával kapcsolatos beállítási lehetőségekhez való gyors hozzáférést. A Google Duót közvetlenül integrálták a tévébe és a segítségével akár 32 személyes videokonferenciákat is lehet tartani. A PC on TV funkcióval pedig a Samsung notebookok tulajdonosai tudnak gyorsabb kapcsolatot felépíteni az új készülékhez. A telepített böngészőbe a Microsoft Office 365 csomagot is integrálták.

A Samsung a MICRO LED márkanév alatt egyéb, kisebb megoldásokat is bejelentett. A kapcsolódó televíziók 4K felbontással érkeznek, de a cég a konkrét megjelenési időpontokat és árakat a következő hónapokban fogja bejelenteni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban