Bejelentette új processzorait az Intel

Bejelentette új processzorait az Intel

2021. január 13. 09:57, Szerda
A cég négy új sorozatával a noteszgépek és az asztali konfigurációk mellett az egyéb eszközöket is lefedi.

Hónapok óta tudtuk, hogy az Intel 11. generációja valamikor januárban, jó eséllyel a CES 21 alatt mutatkozik majd be, ez pedig így is lett, hiszen a gyártó a rendezvényen, virtuális módon rántotta le a leplet friss fejlesztéseiről. Egyszerre 4 eltérő családot mutattak be, amelyekkel szinte a teljes ágazatot lefednék.

A hivatalos bejelentésből rögtön kiderül, hogy a puszta teljesítmény helyett ezúttal az egészpályás letámadást, a piac szinte teljes lefedését emelik ki, ami azzal magyarázható, hogy az erő terén van mit behozniuk a konkurenciával szemben. Ennél talán fontosabb, hogy a játékokra kihegyezett laptopok a H-sorozatba tartozó friss chipeket kapják meg, amelyek a 10 nm-es Tiger Lake architektúrára épülnek, ezek pedig még a mindössze 16 mm vastag, szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtó noteszgépekben is helyet kapnak majd, az erősebb Xe grafikus vezérlőkkel, valamikor az első félévben. Az asztali szegmensben a Rocket Lake-S fut be, akár 19 százalékos előrelépést nyújtva a 10. generációhoz képest, még mindig 14 nm-en, ezúttal legfeljebb 8 maggal, gyorsabb DDR4-memóriával, a régebbi, 400-as sorozatú, valamint az új, 500-as alaplapok támogatásával.


A kisebb eszközök, így például a Chromebook, terén a 10 nm-es Pentium Silver és Celeron processzorok jelennek meg, ezek között 3 10 wattos és további 3, mindössze 6 wattos változat szerepel, legalábbis az első körben. Ezen a téren az eltérő frekvencia számít a legnagyobb eltérésnek, a hivatalos jelentések szerint összesen 170 különböző termékben érkeznek majd ezen példányok. Az üzleti felhasználásra szánt noteszgépek eközben a vPro biztonsági platformmal egészülnek ki, amely több eltérő formájú támadással szemben komoly védelmet nyújt. A 10 nanométeres gyártástechnológia mellett az Xe grafikus vezérlők, valamint a WIFI 6/6E támogatása érdemel említést, de érkezőben vannak a harmadik generációs Ice Lake Xeon-chipek is, amelyek sorozatgyártása már megindult.

A fenti termékek az idei év során jelennek majd meg a piacon, az elkövetkező hónapokban tehát bőven lesz miből válogatni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban