Támogathatja majd az Apple 3D-audiorendszerét a Netflix

Támogathatja majd az Apple 3D-audiorendszerét a Netflix

2021. január 24. 11:40, Vasárnap
A két cég mindkét fél számára hasznos együttműködést alakíthat ki.

Az Apple egy ideje az audiotermékek, elsősorban a fejhallgatók fejlesztésére összpontosít és ebben sikeres is. Az utóbbi részben az alkalmazott Spatial Audio nevű rendszernek köszönhető, amely egy Surround Sound megoldás és 360 fokos hatást szimulál. Ugyan korábban is voltak virtuális térhatást kínáló fejlesztések, de ezek közül kiemelkedik a kaliforniai óriáscég 3D-audioterméke. A rendszert az Apple mind az AirPods Pro vezeték nélküli fülhallgatók, mind az AirPods Max hagyományos fejhallgatók esetében használja és mindenekelőtt nem a zenehallgatásban segíti a felhasználókat, hanem házimozi élményt kínál a számukra.

A Surround berendezésekhez hasonlóan a Spatial Audio is az adott személy fejmozdulataihoz igazodik, így bárki akár egy zaj irányába pillanthat akkor is, ha épp fejhallgatót visel. Most az iPhone Soft nevű francia oldal arról számolt be, hogy a Netflix teszteli a Spatial Audiót, amely jelenleg az Apple TV mellett a Disney+ szolgáltatásban is használható.

A portál azt írta, hogy a népszerű stream-szolgáltató tavaly december óta dolgozik azon, hogy a rendszerében biztosítsa a Spatial Audio támogatását, amely - ha minden az elképzelések alapján alakul, akkor - jövő tavaszra valósulhat meg. Az mindenesetre már most biztosnak tűnik, hogy eleinte csupán kevés film és filmsorozat fogja támogatni a 3D-audiorendszert. Azt viszont nem lehet tudni, hogy a Spatial Audio-támogatás idővel minden műre érvényes lesz-e vagy csak bizonyos, például prémium csomagokra, éppúgy, ahogy az az Ultra HD felbontás támogatása esetében is megvalósul.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások