Repülőről lőttek fel műholdakat

Repülőről lőttek fel műholdakat

2021. január 19. 15:33, Kedd
A második próba már összejött, a Virgin Orbit ezzel új fellövési módot kínál.

Richard Branson különböző vállalkozásai kapcsán már többször írtunk arról, hogy ők is beszállnának az űrkutatás területébe, az ott potenciálisan megszerezhető zsíros szerződések piacába. A Virgin Orbit ezen cégek egyike, most pedig, sorrendben második tesztjükön, teljes sikert értek el, amivel visszaigazolták a korábbi elképzelés létjogosultságát.

Ahogy azt eredetileg is tervezték, az erre az útra kijelölt műholdakat a hagyományostól eltérő módon, egy jóval kisebb rakéta segítségével juttatták el a kijelölt helyszínre, az első lépést azonban egy Boeing 747 típusú, átalakított repülővel hajtották végre, amely ezen kisebb rakétát emelte a magasba. Az érdekes megoldás révén egy némileg lassabb, ám potenciálisan jóval olcsóbb alternatívát kínálnának ezen a piacon, hiszen a hibrid fejlesztéssel nincs szükség a hatalmas, óriási mennyiségű üzemanyagot magával cipelő rakétára, a megszokottól jóval kisebb példányokkal is el tudják érni a világűrt, bár ehhez nyilván szükség van a fent említett speciális repülőre is, amely először nagyjából 10 km-es magasságba juttatja el az eszközt. Tavaly májusban már megpróbálkoztak ezzel, akkor azonban a hajtómű hibája miatt kénytelenek voltak megszakítani a próbát.


Ezúttal ilyen problémát nem tapasztaltak, a Cosmic Girl névre keresztelt 747-es gond nélkül repítette a magasba a kisebb rakétát, valamint az azon elhelyezett 10, szintén kisebb méretű műholdat, egy teljes órával később pedig maga a 21 méter hosszú rakéta is levált, begyújtotta saját hajtóművét, amely az út második szakaszáért volt felelős. Órákkal később megerősítették, hogy körülbelül 500 km-es magasságban a műholdakat pályára állították, ezzel pedig igazolták, hogy a kisebb példányokat egy, a hagyományostól alaposan eltérő módszerrel is eljuttathatjuk a célpontra.

Azt még nem tudni, hogy mely szerződéseket céloznák meg a saját platformmal, ezzel kapcsolatban azonban további tesztekre, majd pedig részletes tárgyalásokra számíthatunk, tehát lesz miről beszámolni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások