Az osztott képernyőn javítana az Android 12

Az osztott képernyőn javítana az Android 12

2021. január 25. 09:04, Hétfő
A Google eközben a Messages app esetében szigorít tovább.

Az elmúlt néhány napban egyszerre két hír is befutott az Android rendszerével, az ezen a területen várható újdonságokkal kapcsolatban. Az egyikben arról írnak, hogy a soron következő verzió a megosztott képernyő funkcióján javítana jelentős mértékben, a másik szerint pedig az üzenetküldésen szigorítanának tovább, a Huawei új készülékeit is kizárva az engedélyezettek köréből.

Azt nyilván mindenki tudja, hogy a Google gőzerővel dolgozik az Android 12 kialakításán, ennek első fejlesztői előzetese már a jövő hónapban befuthat, hiszen tavaly ekkor kerítettek sort a debütálásra. A most közzétett értesülés szerint a következő nagy frissítés a megosztott képernyőn javítana, többek között az alkalmazások párosításának lehetőségével (app pairs), így a nemrég futtatott appok listáján egy szálként kezelnék ezen párokat, vagyis könnyebbé válna azok gyors előhívása. A megnyitott appok egyszerű felcserélése is lehetővé válik, ezt egy dupla érintéssel megoldhatnánk, tehát elsősorban további kényelmi funkciók megjelenésére számíthatunk.

A cég ezzel egy időben az üzenetküldés további szigorításán dolgozik, vagyis a Messages alkalmazás kapcsán is bevezetnek néhány módosítást. Ezek egyike a nem-licencelt eszközök kizárása, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szükséges engedélyekkel nem rendelkező okostelefonokon a jövőben nem fogadhatunk majd további üzeneteket. Ez elsősorban a Huawei újabb típusait illeti, mivel a P40- és a Mate 40-sorozat tagjai már szintén nem kapják meg a Google által kiadott biztonsági frissítéseket, ezzel pedig elvesztik a szóban forgó engedélyeket. Az alkalmazás friss, 7.2-es verziója már figyelmeztet is erre, eszerint március 31-től kezdve kizárják a licenccel nem rendelkező telefonokat.

Jó eséllyel a végpontok közötti titkosítás bevezetése miatt kerül sor erre a lépésre, bár az sem kizárt, hogy továbbra is a Huawei, annak készülékei vannak célkeresztben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások