Itt az Intel asztali grafikus kártyája

Itt az Intel asztali grafikus kártyája

2021. január 27. 14:54, Szerda
A szerényebb példány több eltérő kivitelben jelenik meg a piacon.

Tavaly novemberben mi is beszámoltunk az Intel vadonatúj fejlesztésének bemutatkozásáról, azóta azonban csak laptopokban láthattuk a megoldást, amely (legalábbis közvetlen módon) nem az nVidia és az AMD erősebb típusai ellen indul harcba. Most lerántották a leplet az asztali változatról, amely szintén szerényebb jellemzőkkel rajtol el, több eltérő kivitelben, a külsős partnerek segítségével.

A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a 12. generációt képviselő Xe grafikus vezérlő nemcsak a végfelhasználókat, hanem a kis- és középvállalkozásokat is célba veszi, nyilván az eltérő igényeknek megfelelően, eltérő kialakításokban. A három kimenet mellett az Adaptive Sync, valamint a deep learning funkciót segítő DP4a-gyorsítás bukkan fel kiemelt jellemzőként, nem véletlenül, hiszen az mindenki számára nyilvánvaló, hogy az összesen 80 feldolgozóegység, a 4 GB LPDDR4x-memória, a 128 bites memóriabusz, valamint a 10 nanométeres SuperFin-gyártástechnológia nem a csúcsszínvonalat képviseli – nem is kísérte nagy fanfár a bemutatkozást, erre szép csendben kerítettek sort.

Az Intel több külsős partner segítségével valósítja meg a piaci megjelenést, ezek saját megoldásaiból mi is válogathatunk, egyelőre a képek alapján. A Colorful például két ventilátorral toldotta meg a kártyát, miközben az Asus a passzív hűtésre voksol, ez utóbbi nyilván a csendes konfigurációkban találhat majd otthonra. Fontosnak tartják az AV1-dekódolás jelenlétét, amely a hasonló, szerényebb kártyákról többnyire hiányzik, bár ehhez gyorsan hozzáteszik, hogy az első körben kizárólag az OEM-gyártók alkalmazzák majd ezen asztali változatot, vagyis kifejezetten a nagy példányszámon és az alacsony árakon lesz a hangsúly.

Arról még nem beszélnek, hogy az átlagfelhasználó mikor juthat majd hozzá az első példányokhoz, ez azonban szintén nem lehet már messze.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban