Drágulni fognak a laptopok

Drágulni fognak a laptopok

2021. február 2. 23:00, Kedd
Az alkatrészeket készítő cégek már emelték az áraikat, hamarosan a szerződéses gyártók is követni fogják a példájukat.

A DigiTimes tajvani IT-portál ágazati forrásoktól származó értesülései alapján a közeljövőben jelentős mértékben drágulhatnak a notebookok. A háttérben az elemzők szerint az elmúlt időszakban e készülékek iránt megnövekedett kereslet áll. Az alkatrészgyártók már emelték az áraikat, a példájukat hamarosan követhetik a nagy szerződéses eszközgyártók is. Miután a legtöbb piaci szereplő nem a saját üzemeiben készíti a termékeit, hanem szerződéses partnerek segítségével, ezért a drágulás a laptopok árcéduláin is jelentkezik majd.

Az elmúlt hónapokban a chipkészítők emelték meg az áraikat, amelyet az indokolt, hogy a chipgyártó üzemek a gyártási kapacitásuk végére értek és nem bírtak a megnövekedett keresletnek eleget tenni. Emellett egy ideje már komoly problémák vannak számos fontos alkatrész beszerzésével. Jelenleg hiány van többek között LCD-panelekből és processzorokból, így a notebookgyártók eleve áremelésekkel számoltak, de eddig még nem léptek. Legutóbb pedig a kínai gyártás költségei növekedtek, amely az emelkedő helyi béreknek volt köszönhető. Az utóbbi amiatt következett be, mert a szerződéses gyártók csak így tudták megoldani, hogy a helyi munkások a közelgő kínai újév ellenére is dolgozzanak és ezáltal minden beérkezett megrendelést teljesíteni lehessen.

A piaci elemzők erre az évre a laptopeladások számának növekedését várják. A cégek 2021-ben várhatóan 227 millió készüléket fognak piacra dobni és az a tavalyi esztendőhöz képest 13 százalékos emelkedésnek felel majd meg. Elsősorban a Chromebookok örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek, 2020-ban azok eladásai a korábbi mennyiség négyszeresére nőttek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások