Az Apple M1 hátrányait emeli ki az Intel

Az Apple M1 hátrányait emeli ki az Intel

2021. február 8. 18:24, Hétfő
Elismerik a rivális fejlesztés jó pontjait, viszont így sincsenek elájulva attól.

Az Apple eredetileg még tavaly rántotta le a leplet a saját M1 típusú chipjéről, amely meglehetősen nagy visszhangot váltott ki a felhasználók részéről, hiszen komoly meglepetést nyújtott a teljesítmény terén. Az Intel, amely az utóbbi időben nem szerepel túl jól, most saját prezentációban emeli ki a rivális negatívumait, ahelyett saját fejlesztéseit ajánlva az érdeklődőknek.

Több lap is lehozta az Intel által készített részletes anyagot, amelyben számos eltérő szempontot sorolnak fel, hogy viszonylag teljes képet kapjanak a két platform előnyeiről és hátrányairól. Nem jelent nagy meglepetést, hogy a gondokkal küszködő gyártó saját típusait, azok előnyös oldalát emeli ki, a képet viszont némileg árnyalja, hogy több esetben szintén saját, házon belüli felhasználásra szánt teszteket alkalmaztak, amelyek szélesebb körben nem elérhetők. Jól látszik a törekvés, hogy a 11. generációba tartozó Core i7-1185G7 chipre épülő laptopokat ajánlják az Apple fejlesztése helyett, szerintük ez bőven elegendő lesz az M1 rohamának visszaverésére, ám kérdőjelekből sincs hiány.

Több külsős értékelésben elismerik, hogy az Intelnek részben igaza van, hiszen a szoftveres oldalon a Windows-platform jelentős előnnyel bír, ez pedig nemcsak a játékok, de még a különböző kiegészítők (így a dokkolók) terén is jelentkezik, ez azonban idővel változhat, hiszen a macOS 11.3 bétája már megbirkózik a PS5- és az Xbox-vezérlőkkel, a Boot Camp és a játékok támogatása pedig később szintén megjelenhet. Kérdéses azonban, hogy a házon belüli RUG (real-world usage guideline) tesztek mennyiben tükrözik a mindennapos használat tapasztalatait, a cég megoldása valóban 30 százalékkal gyorsabb lesz-e a Chrome és számos Office-feladat esetében, illetve mennyiben lesz hatszoros a különbség az AI-eszközök (Topaz Labs, Adobe Premiere, Photoshop, Lightroom, stb.) kapcsán. Szintén érdekes részlet, hogy az üzemidő terén már a MacBook Air számait vetették össze egy Core i7-1165G7 chipre épülő noteszgéppel, itt az Apple fejlesztése nyert, viszont a többi tesztben alkalmazott MacBook Pro innen hiányzik, miközben ez utóbbi a külsős összevetésekben messze vezet.

Ahogy említettük, a kérdőjelek a részletes adatok ellenére is megmaradnak, és bár az Apple M1 korai alkalmazása kétségkívül korlátokkal jár, a szoftverek kapcsán később nagyot javulhat majd a helyzet.

Listázás a fórumban