Nagy a piaci ellenállás az ARM felvásárlásával szemben

Nagy a piaci ellenállás az ARM felvásárlásával szemben

2021. február 15. 22:56, Hétfő
Továbbra is nagy az ellenállás a tervezett üzlettel szemben.

Az nVidia tavaly szeptemberben jelentette be, hogy egy 40 milliárd dolláros üzlet keretében megszerezte az ARM Limited céget a SoftBank csoporttól. Akkor úgy tűnt, hogy a tranzakció 18 hónapon belül zárulhat le, addig tart ugyanis megszerezni a brit, a kínai, az amerikai egyesült államokbeli és az európai uniós illetékes piacfelügyeletek engedélyét. Január végére azonban kiderült, hogy ellenállásba ütközik az ARM felvásárlása, mert a lépést több társaság mellett az amerikai és a kínai kormány is aggasztónak tartja.

Most CNBC, a Bloomberg és a The Conversation értesülései alapján kiderült, hogy a nagy IT-cégeknek sem tetszik az üzlet, köztük van a Qualcomm, a Google és a Microsoft, amelyek egyaránt elutasították a tranzakciót. A Qualcomm azt követelte az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságától (FTC), valamint az Európai Unió, Nagy-Britannia és Kína versenyhivatalaitól, hogy akadályozzák meg a lépést. Sőt, vannak olyan vélemények, amelyek alapján a felvásárlás eleve "halott (ötlet)" és a geopolitika áldozata lett.

A három tengerentúli vállalat azzal érvel, hogy az üzlet megvalósulása nagyon komolyan visszavetné az ágazatban lévő piaci versenyt. Emellett tavaly a Huawei és más kínai cégek szintén kifejtették a tranzakcióval kapcsolatos ellenérzéseiket. Érvként elhangzott még, hogy az nVidia gyakorlatilag egyedüli hozzáférést szerezhet a chiptechnológiák egyik fontos szállítójához és ez veszélyeztetheti az ARM eddigi semleges státuszát az ágazatban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ARM által tervezett chipek megtalálhatók szinte az összes okostelefonban és a legtöbb táblagépben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások