Saját erejéből kellene függetlenné válnia az európai IT-iparnak

Saját erejéből kellene függetlenné válnia az európai IT-iparnak

2021. február 23. 09:09, Kedd
Az lenne a jó, ha a kontinens nem támaszkodna amerikai vagy ázsiai vállalatokra.

René Obermann, a Deutsche Telekom egykori és az Airbus igazgatótanácsának jelenlegi vezetője úgy véli, hogy Európa csak olyan technológiákkal csökkentheti a függőségét az Amerikai Egyesült Államoktól és Kínától, valamint Ázsiától, amelyek saját fejlesztésűek. A menedzser a digitalizálás területén elért előrelépéseket nem vonta kétségbe és elismerte, hogy az ilyen technológiák használata is nőtt, de az USA és Ázsia egyre nagyobb összegeket fektet be a kulcstechnológiákba, ezért a kontinens lemaradása is nő a két vetélytárs mögött. Sürgősen szükség lenne például központi digitális infrastruktúrákra, az adathálózatok felújítására, a kvantumszámítástechnikában és a kiberbiztonságban való fejlesztésekre, s mindenekelőtt az európai felhőkörnyezet kialakítására. Az utóbbi területen azonban nem tetszik neki, hogy a GAIA-X projektet az amerikai cégek előtt is megnyitották, ez ugyanis növeli a függőséget és ha a programban sokan vesznek részt, akkor az bonyolultabbá és lassabbá teszi a folyamatokat.

"A digitális kommunikáció használata egyre jobban terjed és a virtuális együttműködés is intenzívebbé vált az új technológiák segítségével. Azonban ettől még nem zárkóztunk fel az Amerikai Egyesült Államok és Kína mögé. Ahhoz jobb digitális infrastruktúrákra lenne szükség és a kontinens pont ezen a területen van jelentős mértékben elmaradva a vetélytársai mögött. A felhőkörnyezet piacán jó példa az Amazon Web Services, amely miatt a cégalapítók nem is gondolkoznak európai alternatívákon a cloud-alapú fejlesztési és üzemeltetési platformjaik számára. A digitális fejlesztések nagy részére az amerikai kereskedelmi platform felhőkörnyezetében kerül sor."

"Ezzel szemben a GAIA-X-nél először európai partnerekkel kellett volna meghatározni az etikai és a műszaki alapelveket, s később kellett volna meghívni az Európán kívüli társaságokat. Először meg kellett volna állapodni a helyi szabványokban, majd azokat tudatosan képviselni, hogy a régi hibákat kompenzálni lehessen. Ilyen régi hibák a digitális belső piac töredezettsége és a szabályozási hiányosságok a digitális hálózati infrastruktúrák felépítésében. Ehhez társul még a hiányzó innovációs kultúra az állami szektorban és a különböző félelmek, például az egészségügy digitalizálásával, valamint a géntechnológia és a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban. Számos esetben sokkal gyorsabban és pragmatikusabban kell reagáljunk jelentette ki René Obermann.

A menedzser hozzátette, hogy a sok negatívum ellenére nagyon sok pozitív dolog is jellemzi a kontinenst, többek között a szabadság, a jó életkörülmények és a számos jó IT-szakember. Az utóbbiakból sokkal több van Európában, mint az USA-ban. Sokáig hiányzott azonban az üzlethez való megfelelő hozzáállás, amikor eldöntjük, hogy megcsinálunk valamit, majd azt meg is tesszük, illetve a vállalkozószellem társadalmi elismerése. De ez mostanában változik.

Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a tengerentúlon és Ázsiában többet fektetnek be például a mesterséges intelligenciába, így a lemaradásunk ugyanakkora, mint korábban volt. Erre úgy lehet reagálni, hogy jelentősen erősítjük az innovációs hullámot. Bátor beruházásokra, nagy adatátviteli sebességű hálózatokra, nagy teljesítményű felhőkapacitásokra, az állami közigazgatás, az oktatási és az egészségügyi szektor digitalizálására van szükség. Az egyetlen lehetőséget az előremenekülés és a folyamatos továbbképzések jelentik. Új szerződést kell kötniük egymással a politikai döntéshozóknak a vállalkozásoknak és a társadalomnak. A politikának kell megteremtenie azokat a keretfeltételeket, amelyek biztosítják, hogy senkit se hagyjunk magára és minden ember részt vehessen a digitális életben és munkában.

"A kontinensen tavaly az eddig nyilvánosságra hozott befektetési összegek 16 százalékkal csökkentek, miközben ezzel párhuzamosan az elmúlt években az elérhető beruházási tőke több százmilliárd euróval nőtt. Az utóbbi egy részét már 2020-ban invesztálni kellett volna, így minden bizonnyal az idén sok üzletre kerül majd sor. Az innováció sebessége nagyon megnőtt, így a hagyományosan felépített vállalatok sokszor nem tudnak lépést tartani a piaci trendekkel és fejleményekkel. A következmények az egyes területekre specializálódás, a feldarabolások és a részlegek kiszervezése. A több lábon való állás ugyanakkor nem mindig működik" - szögezte le René Obermann.

Listázás a fórumban