Jön az AMD Radeon 6700 XT

Jön az AMD Radeon 6700 XT

2021. február 23. 17:54, Kedd
A szerényebb kártya az nVidia hasonló megoldásai ellen indul majd harcba.

Az AMD eredetileg még tavaly ősszel mutatta be új sorozatát, amely jelentős előrelépést ígért a teljesítmény terén. A cég legutóbb a készlethiány folytatódásáról beszélt, most viszont külsős forrás révén számolhatunk be arról, hogy a jövő hónapban egy újabb kártya fut majd be.

Nemrég már napvilágot látott egy hosszabb lista, amelyben egy macOS-firmware adataira hivatkozva részletezték az egyes típusok pontos jellemzőit, ezt a most közzétett újabb hír többnyire megerősíti. A francia nyelvű portálon megjelent beszámoló szerint a következő hónapban érkezik majd az újabb típus, amelynek házon belül használt kódneve Navi 22 XL, viszont a piacon az AMD Radeon 6700 XT néven találjuk majd meg ezen példányokat. Az architektúra természetesen ugyanaz, viszont a kártya az RX 6900 XT és az RX 6800 XT alatt helyezkedik majd el, ahogy az a technikai részletekből is rögtön nyilvánvalóvá válik.

A külsős forrás szerint arra számíthatunk, hogy 40 számítási egységet, tehát összesen 2560 stream processzort alkalmaznak majd ezen a változaton. Tekintettel arra, hogy az eddig bemutatott típusokon a ray-tracing hardveres gyorsításához használt egységek száma megegyezik a számítási egységek számával, ezúttal jó eséllyel 40 ilyen komponens lesz majd jelen, ami pedig a memóriát illeti, összesen 12 GB GDDR6 RAM kaphat helyet a kártyán, mégpedig egy 192 bites busszal, vagyis a sávszélesség 384 GB/s lenne. A gyorsítótár méretéről egyelőre nincs részletes információ, viszont ez valószínűleg 96 MB körül lesz.

A 6700 XT várhatóan március 18-án jelenik majd meg a piacon, közvetlenül az nVidia GeForce RTX 3060 és 3060 Ti ellen indulva küzdelembe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások