iPhone-modellek voltak a legnépszerűbbek 2020-ban

iPhone-modellek voltak a legnépszerűbbek 2020-ban

2021. március 8. 15:28, Hétfő
Az első 10 készülék listáján pedig mindössze 3 gyártó megoldásai szerepelnek.

Az Omdia hagyományosan közzéteszi saját felméréseit az okostelefonok piacán kialakult helyzetről, ezek között pedig a Top 10 listája is megtalálható, amelynek tavalyi évre vonatkozó változata a napokban szintén elkészült. Ebben érdekes részleteket találunk, a felsorolás pedig jól jelzi a nagy szereplők dominanciáját.

A 2020-as évben még inkább kirajzolódott az Apple jó szereplése, hiszen az egyes telefontípusok versenyében a dobogó mindhárom fokát a cég megoldásai szerezték meg, az abszolút első ráadásul jóval nagyobb előnyt mondhatott magáénak, mint egy évvel korábban. Némileg meglepő lehet, hogy az iPhone 11 volt az abszolút nyertes, az eggyel korábbi generáció képviselője csaknem 65 millió példányban kelt el, a második helyre pedig az iPhone SE (2020) jött fel, ami nyilván a pandémia hatásának is betudható, hiszen a vásárlók jó része már nem engedhette meg magának a drágább példányok beszerzését. Harmadik helyen végzett a friss sorozatot képviselő iPhone 12, amely 23 millió darabos forgalmat mondhat magáénak, jóval magasabb áron, hiszen az előd 754 dolláros átlagos eladási árával szemben ez a telefon már 896 dollárt kóstált.

A következő három helyre futottak be az amúgy a piacot vezető Samsung megoldásai, mégpedig sorrendben a Galaxy A51, a Galaxy A21s, valamint a Galaxy A01, amelyek nagyjából 23 és 17 millió darab közötti példányszámot mutathattak fel, természetesen jóval alacsonyabb, bőven 300 dollár alatti árakon. A hetedik helyen található a legdrágább megoldás, amely amúgy egyedül képviseli az abszolút csúcskategóriát, viszont az iPhone 12 Pro Max nyilván túl drága volt egy előkelőbb hely megszerzéséhez, hiszen ez a típus már 1222 dollárba került. Ezt a Galaxy A11 követi a sorban, a listát záró iPhone 12 mini elé pedig (egyetlen kínai fejlesztésként) a Xiaomi Redmi Note 9 Pro verekedte be magát, a kilencedik helyre.

A fenti lista jól jelzi számunkra az Apple előnyös helyzetét, a jelek szerint a magasabb árak sokszor nem tartották vissza a vásárlókat a cég megoldásainak beszerzésétől, viszont az is egyértelmű, hogy a piac nagyon koncentrált, itt tulajdonképpen két gyártó vetélkedik, a többiek ebbe nem igazán tudnak beleszólni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások