Befutott az AMD Radeon RX 6700 XT

Befutott az AMD Radeon RX 6700 XT

2021. március 4. 10:55, Csütörtök
A kedvezőbb ár mellé jóval nagyobb memória és jó teljesítmény társul.

Február második felében mi is beszámoltunk arról, hogy hamarosan bemutatkozik az új Radeon-család némileg szerényebb tagja, amely közvetlenül a GeForce RTX 3060 és 3070 ellen indul majd harcba. Az előző generáció hasonló típusához képest emelkedik az ár, viszont ezért cserébe jobb hardvert kapunk.

A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a Radeon RX 6700 XT – a korábbi külsős értesüléseknek megfelelően – a hónap közepén jelenik meg a piacon, mégpedig egy némileg magasabb, 479 dolláros ajánlott kereskedelmi áron. A cég állítása szerint ezzel alaposan odacsapnak a közvetlen riválisnak, hiszen a GeForce 3070-es kártyák 499 dolláros áron kerülnek forgalomba, hozzájuk képest pedig a friss jövevény 50 százalékkal több memóriát, valamint (legalábbis az 1440p felbontás mellett) kitűnő teljesítményt kínál, amely nemcsak az otthoni szórakozáshoz, de a különböző e-sportok esetében is megfelelő eszközként jöhet majd szóba – már amennyiben jut belőle elegendő példány a felhasználóknak.

Érdemes megjegyezni, hogy az AMD annak idején 399 dolláros ajánlott áron mutatta be az RX 5700 XT típust, vagyis elmondhatjuk, hogy egyetlen generáció alatt 20 százalékkal ugrott meg a kereskedelmi ár, a memória viszont ebben a tekintetben is 50 százalékkal nagyobb, az Infinity Cache gyorsítótár mérete pedig ezúttal 96 MB. A fent említett felbontáson igyekeznek a 60 fps-t garantálni, ezzel szerintük bőven leverik az előző generációs megoldásokat (lásd GeForce GTX 1070 Ti és társai), a 12 GB memória alkalmazásával pedig a legújabb, egyértelműen AAA-kategóriás játékokkal sem lesz különösebb gondunk. Az e-sportok területén több példát is megemlítenek, szerintük a CS: GO, a Valorant, az Overwatch, a Rainbow Six Siege, valamint a Hyper Scape kapcsán is 165 fps feletti iramot garantálnak majd.

A hivatalos megjelenés március 18-án esedékes, meglátjuk, a készlethiány mennyiben lesz jelentős tényező. Több partner jelezte, hogy elkészült saját változatával, a laptopokba szánt példány viszont csak a második félévben futhat majd be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások