Szigorúbban szabályozná a kripto­valutákat az EU

Szigorúbban szabályozná a kripto­valutákat az EU

2021. március 8. 23:39, Hétfő
A cél a pénzügyi piaci kockázatok minimalizálása.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy az új digitális pénzeket szigorúan fogja szabályozni azért, hogy a pénzügyi piaci kockázatokat minimálisra csökkentse. A brüsszeli döntéshozók szeretnének beavatkozni akkor, ha monetáris politikai veszélyek merülhetnek fel.

Az EU célja az, hogy megfelelő és szigorú keretfeltételeket teremtsen a virtuális fizetőeszközök, azon belül is elsősorban a stablecoinok alkalmazásának. A stablecoinok értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve és ezeknél nincsenek nagy árfolyamkilengések. Az új szabályok érintenék a kriptovaluták tárolási körülményeit, a befektetők panasztételi lehetőségeit és a rájuk vonatkozó előírásokat, továbbá az egyéb befektetői jogokat. Ezek együtt stabilitást teremtenének és megakadályoznák, hogy a digitális pénzek piaci kockázatokat jelentsenek. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a szervezet nem akarja akadályozni a területet érintő innovációt.

Az Európai Parlament illetékes jelentéskészítője, Stefan Berger ismertette az Európai Bizottság elképzeléseivel kapcsolatos módosítási csomagját. Berger azt reméli, hogy a parlamentben a nyári szünetig lezárulnak a kapcsolódó tanácskozások, különösen azért, mert a kérdésben még az európai uniós tagországoknak is határozniuk kell. A legfontosabb javaslata az, hogy kötelező legyen minden stablecoint bekötni az Európai Központi Bank (EKB) rendszerébe. Ennek ellenőrzése a nemzeti pénzügyi felügyeletek feladata lenne.

Az EKB-nak kellene minden tervet jóváhagynia. Amennyiben az állásfoglalás negatív kicsengésű lenne, akkor a nemzeti pénzügyi felügyeletnek sem tehetnének mást, mint elutasíthatnák az adott projektet. Berger úgy gondolja, hogy egy stablecoin csak akkor jelenthetne nagy kockázatot, ha jelentőssé válna, ilyen lehetne például a Diem, amely mögött a Facebook áll.

Az EU-ban már 2019 novemberében megjelentettek pénzügyi szakértők egy szabályozási tervezetet, amelynek a lényege az volt, hogy a testület nem akarja, hogy a virtuális fizetőeszközök piaca jogmentes terület legyen. Tavaly szeptemberben pedig ismertté vált, hogy új európai testület ellenőrizné a kriptovalutákat. Az új felügyelet a nemzeti és az illetékes európai hivatalokat egyaránt magába foglalná, s a feladata lenne a jelentős digitális pénzek, például a Diem ellenőrzése. Az EKB egyébként nemrég kockázatosnak nevezte az IT-óriások ilyen jellegű projektjeit, amelyeket szerinte fenntartásokkal kell fogadni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások